Političke karikature: “Crteži na slobodi”

U Francuskom institutu u Beogradu otvorena je izložba “Crteži na slobodi”, na kojoj se do 19. marta može pogledati izbor reprezentativnh političkih karikatura. Izložba je podstaknuta prošlogodišnjim terorističkim napadom na satirički časopis Šarli Ebdo, i uključuje brojne debate na temu slobode medija.

karikature1

Prema rečima organizatora, karikatura je po prirodi preterana i bespoštedna. “Crtež je snažan, privlači pažnju i njegov humor goni na razmišljanje”, piše u najavi izložbe.

Pedesetak karikatura iz štampanih medija, predstavljenih na izložbi, ilustruje način na koji je sloboda izražavanja prisutna danas na svim kontinentima. Na izložbi su takođe predstavljene karikature švajcarskog umetnika Bariga (Barrigue), plod saradnje sa Ambasadom Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori. Aleksandar Zograf i umetnici iz Udruženja strip crtača Srbije su na jučerašnjem otvaranju uživo crtali karikature koje oslikavaju našu aktuelnost, a njihovi radovi su priključeni izložbi.

karikature2

U partnerstvu sa Slobodnom zonom, u petak 19. februara od 18 časova u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16) biće prikazan dugometražni dokumentarni film “Karikaturisti, predvodnici demokratije” u režiji Stefani Valoato. Film predstavlja 12 sjajnih, smešnih i tragičnih karikaturista sa svih strana sveta, koji brane demokratiju igrajući se olovkom kao jedinim oružjem, rizikujući na taj način život. Posle projekcije biće organizovana debata u kojoj će učestvovati Corax (Danas), Miroslav Vujović (Njuz.net) i Marija Vučić (Cenzolovka). Moderator debate je Ivan Milenković.

Tokom trajanja izložbe biće održana još jedna debata, 1. marta u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31). U razgovoru pod nazivom “Crteži, karikature i sloboda izražavanja. Unakrsni pogledi” pored Zografa, Jugoslava Vlahovića i Bariga učestvovaće i Lorans Lepeti, članica udruženja Cartooning for Peace, međunarodne mreže angažovanih karikaturista koji se bore humorom za poštovanje kultura i sloboda. Moderator je Ivan Cvejić.

le-journal-irresponsable

Ovu izložbu, koja će trajati do 19. marta, Francuski institut priređuje u saradnji sa nedeljnikom Courrier International http://www.courrierinternational.com/ .

Izložba je u januaru prikazana u Novom Sadu, a biće predstavljena i u Nišu od 20. do 30. marta.

http://www.institutfrancais.rs/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s