Izložba “Unutarnja migracija” u Sarajevu

U galeriji neobičnog naziva “Duplex 100m2” u Sarajevu u toku je izložba “Unutarnja migracija”, na kojoj se sedam autora iz Srbije i Hrvatske kroz različite vizuelne forme bavi temom migracija. Poseban akcenat autori stavljaju na saradnju mnogih umetnika emigranata sa prostora bivše Jugoslavije.

migracije1

Autori zastupljeni na izložbi su: Goran Dragaš, Vladimir Frelih, Branislav Nikolić, Ana Petrović, Jovana Popić, Selman Trtovac i Dragan Vojvodić, a proizašla je iz umetničkog dijaloga Freliha i Trtovca, koji su tokom devedesetih godina 20. veka zajedno studirali na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu. Kako je navedeno, za vreme studija su tesno sarađivali na polju umetnosti, u isto vreme često zajednički obavljajući i teške fizičke poslove da bi se izdržavali. Nakon studija su se njihovi putevi razišli, ali su nakon 15 godina obnavili saradnju radom na ovoj izložbi. Razvojni put pomenutog procesa može se pratiti do početaka 20. veka, od kad se u Francuskoj, Austriji, Italiji i Nemačkoj javlja saradnja i umetnički suživot umetnika emigranata sa prostora bivše Jugoslavije.

migracije3

Kako je navedeno u pratećem tekstu, izložba ne tretira migraciju samo u smislu fizičke promene mesta, već i šireg spektra uticaja na polje umetnosti ali i svakodnevnog života.

Svi odabrani autori i u svom ličnom životu su iskusili migracije, odnosno duži ili kraći boravak izvan matične zemlje. Pored toga, karakteriše ih i interes za društveni angažman u umetnosti.

Izložba “Unutarnja migracija” prethodno je održana u galeriji Popup u Osijeku, ali je za tu priliku spisak učesnika bio nešto drugačiji.

U sarajevskoj galeriji “Duplex 100m2” postavka traje do 22. februara.

http://www.duplex100m2.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s