44. FEST u znaku angažovanih filmova

Od 26.02. do 6.03. održava se 44. FEST, pod sloganom „Briše granice“.

Koncept ovogodišnjeg Festa, pored uobičajene ponude filmova koji će obeležiti komercijalnu filmsku sezonu (ili to već jesu), u znaku je angažovanih filmova koji ne okreću glavu od problema prisutnih u današnjem svetu.

fest1

Među najistaknutijima je film „Nazvao me je Malala“ Dejvisa Gugenhajma, dokumentarac o Malali Jusufzai, mladoj pakistanskoj aktivistkinji koja se zalaže za obrazovanje i bori za prava devojčica širom sveta. U oktobru 2012, petnaestogodišnja Malala bila je žrtva militantnih talibana, a 2014. godine postala je i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Temom migracija bave se i filmovi „Mediteran“, „99 domova“ Ramina Bahranija koji dolazi u goste, kao i francusko-belgijski „Dipan“ Žaka Odijara, dobitnik Zlatne palme u Kanu.

Među filmovima koji su dobili nominacije za Oskara, a takođe se dotiču i društveno angažovanih tema, je „Dankinja“ reditelja Toma Hupera. Film tretira poteškoće na revolucionarnom putovanju transrodnog pionira, u Kopenhagenu 1926. godine. Ostali filmovi koji se bave prevashodno LGBT tematikom su „Slobodna ljubav“, sa Džulijan Mur i Elen Pejdž u glavnim ulogama, „Kerol“ Toda Hejnsa, „Imati 17 godina“ francuskog veterana Andrea Tešinea, tajlandski „Tužni čas“, kao i „Pored mene“ Stevana Filipovića.

Ratnim zločinima i sukobima na prostoru bivše Jugoslavije bave se „Dobra žena“ – rediteljski debi Mirjane Karanović, i „Zvizdan“ hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, beskućništvom „Smrdljiva bajka“ Miroslava Momčilovića, dok hrvatski film „Svinjari“ Ivana Livakovića predstavlja satirični pogled na medijske manipulacije i senzacionalizam. Krajnje neobičnu kritiku stigmatizacije samaca u savremenim zapadnim društvima možete pogledati u antiutopiji „Jastog“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi. Ovaj film dobio je čak tri nagrade u Kanu, među kojima je i Nagrada žirija.

www.fest.rs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s