Savremena trebinjska scena u Beogradu

U Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda 11. februara biće otvorena izložba „Savremena scena/ Trebinje“. Savremenim medijskim jezikom, autori istražuju različite pojave u svom okruženju, naročito teme tranzicije, migracija, globalizacije, te odnosa prema savremenoj ekonomiji, kapitalu i tehnologiji.

trebinje1

Izložba umetnika iz Trebinja (Anka Gardašević, Igor Bošnjak, Miljan Vuković, Marko Musović, Nada Arnaut, Ratko Vučinić, Sreten Milatović i Taida Jašarević) postavlja pitanje da li se uopšte može govoriti o aktivnoj umetničkoj sceni u mestu koje je geografski na samoj periferiji jedne države. „Marginalizacija samog grada u kontekstu entiteta, kao i države, je evidentna. Postojanje Akademije, kao visoko obrazovne ustanove u takvom kontekstu je osvežavajući, ali ne i dovoljan uslov, jer ne postoji ozbiljna galerija, niti muzej. Sistem umetnosti koji generalno jedva i da postoji i funkcioniše u kontekstu Bosne i Hercegovne, takođe nije dovoljan uslov“, navodi autor postavke Igor Bošnjak.

I pored toga što svi odabrani umetnici govore prepoznatljivim internacionalnim jezikom, koriste sva dostupna moderna tehnološka dostignuća, u njihovim radovima se mogu prepoznati naznake podneblja sa kojeg potiču, u izboru tema i u postupku, kao i u duhu kojim odišu. Oni savremenim medijskim jezikom istražuju različite kontekste svog društvenog okruženja, naročito teme u vezi sa ličnim odnosom prema društveno-političkoj tranziciji, migraciji, globalizaciji, problemima identiteta i odnosa prema savremenoj ekonomiji, kapitalu i tehnologiji. Umetnici su svoja dela izrazili u formi videa, skulptura, instalacija, ulja na platnu, a ima i radova u kombinovanoj tehnici.

Od autora će na otvaranje u Beogradu doći Igor Bošnjak, Miljan Vuković i Nada Arnaut.

Izložbu su realizovali Kulturni centar Beograda, Kulturni centar Trebinje, Opština Trebinje i Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, a biće otvorena do 5. marta 2016. godine.

http://www.kcb.org.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s