Performans Marine Abramović u Zagrebu

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, umetnica Ina Sladić će 13. februara u 19 sati izvesti čuveni performans “Art must be beautiful, artist must be beautiful” Marine Abramović. To je prvo zvanično odobreno izvođenje rada iz 1975. godine, koji je lepoti pretpostavio društveni značaj umetnosti.

Marina Abramovic

“Slavna umjetnica Marina Abramović 1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu prvi je put izvela performans Art must be beautiful, artist must be beautiful, fokusirajući se na tada važno pitanje koje je lebdjelo u zraku: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili umjetnost mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog”, piše u najavi događaja u zagebačkom MSU.

Organizatori su podsetili i da je Marina Abramović “dinamizirala gestu češljanja kose tijekom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti, pa se taj performans kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom, smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij”. Saradnja Ine Sladić sa Marinom Abramović traje od 2012. godine, od kada je u sklopu nekoliko izložbi i festivala hrvatska umetnica ponovo izvela performanse Luminosity i Centerpiece.

Ina Sladić(1986, Zagreb) svojim radovima kontinuirano istražuje fenomene pop kulture, društvenih mreža i društva spektakla. Diplomirala je na Folkwang University of Arts u Essenu, Njemačka. Od tada živi i radi između Nemačke i Hrvatske. Predstavila je nekoliko projekata u saradnji s multimedijskim umetnicima: “Experimetallabor” na dOCUMENTA13 u Kasselu, “100 Years of Paranoia” u saradnji s Eberhard Kranemannom (Kraftwerk, Neu!, Fritz Müller) kao deo Berlinala 2014, #sveštotrebateznati u koprodukciji Dominoa i Lab &TD-a zajedno s umjetnicom Dorom Đurkesac.

Ulaz na performans je slobodan.

http://www.msu.hr/

http://www.mai-hudson.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s