Fotografije kosovskih rudara iz Trepče

Kanadski fotograf Endru Kuerner napravio je zapaženu seriju fotografija kosovskih rudara iz Trepče. Serija pod nazivom “Hleb s medom” objavljena je u New Yorker-u, i kasnije prikazana na izložbama u Torontu i Banfu. “Stari rudnik je kanal kroz koji ispitujem protivrečnosti nezavisnog Kosova”, kaže autor.

kosovski rudari3

Deo Trepče koji je Endru Kuerner (Andrew Querner) fotografisao nosi naziv Stan Terg – Stari Trg, i nalazi se u blizini Kosovske Mitrovice. U seriji fotografija “Hleb s medom” dominantna je atmosfera ekonomske nesigurnosti i siromaštva, budući da se Kuarner nije fokusirao samo na slike iz rudnika, već je istraživanje proširio na rudarske porodice i prizore iz okolnih mesta. Radeći na ovom projektu, autor je proveo nekoliko nedelja sa albanskim rudarima, primećujući kod njih veliki strah od prevremenog penzionisanja, pošto od niskih penzija ne može da se živi.

kosovski rudari

U uvodniku New York Timesa, rudnik Trepča posmatraju kao “ogledalo za krupnija pitanja koja potresaju mladu državu”, dok su kanadski mediji primetili kako je od rata na Kosovu ovaj region potpuno nestao iz javnog i medijskog polja. Stoga je Endru Kuarner odlučio da skrene pažnju na zemlju koja je i dalje pogođena siromaštvom i psihološkim ožiljcima. “Svi su videli slike iz rata”, kaže Kuarner. “Niko nije video kako ljudi žive svoje živote”.

kosovski rudari2

Veliki industrijski kompleks Trepča nekada je bila jedna od najvećih kompanija u Jugoslaviji, sa oko 20.000 zaposlenih. Ratovi iz devedesetih doveli su do propasti ovog privrednog giganta. Prema rečima Amre Zejneli sa Radija Slobodna Evropa, Trepča danas broji oko 1500 radnika albanske nacionalnosti, a 1000 srpske, koji rade u različitim sektorima ovog preduzeća koji se nalaze u južnom i severnom delu Mitrovice. “Istorija rudnika verno preslikava put koji je prešla zemlja. Ko je u tom momentu na vlasti, upravlja i rudnikom”, primećuje fotograf Endru Kuarner.

http://www.andrewquerner.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s