Predstava Andraša Urbana u Sarajevu

Predstava “What is Europe” subotičkog reditelja Andraša Urbana, nastala po esejima još jednog poznatog vojvođanskog mađarskog autora, Lasla Vegela, premijerno je izvedena 31. januara u Sarajevu, u produkciji festivala MESS. Predstava govori o Evropi kroz vizuru i svakodnevna iskustva čoveka sa Balkana.

sta je evropa

Nova predstava Andraša Urbana, direktora subotičkog pozorišta Deže Kostolanji (Kosztolányi Dezső Színház), kroz priču o Balkanu razmatra ideju evropeizma. “To je proces preispitivanja naše prošlosti, ali i preispitivanje naših težnji prema Evropi”, rekao je Urban. “Na primer, mi Mađari u Jugoslaviji nikad nismo imali identitet. U Jugoslaviji smo bili Mađari, a u Mađarskoj Jugosloveni. Bez obzira na sve, a tržišno gledajući, mi Balkanci delimo zajednički kulturni prostor i to treba iskoristiti da ispričamo zajedničke priče“.

Posle komada “Neoplanta”, ovo je druga saradnja Andraša Urbana i Lasla Vegela. Prema rečima reditelja, “What is Europe” koristi svakodnevno iskustvo malog čoveka, uključujući gastarbajterstvo i današnje stanje tranzicije. “Pitanje koje postavljamo u predstavi nastalo je iz Vegelovog eseja ‘What is Jugoslavia’. Ono aludira na paradoksalni sadržaj ideje evropskog u njenom idejnom, istorijskom i kulturnom smislu, a koji se istovremeno na određen dramski način sukobljava i sa političko konceptualnom odrednicom EU”, naveo je Urban.

Kao i u drugim komadima ovog autora, proces rada na predstavi podrazumeva da glumci sopstvena iskustva povezuju sa polaznim tekstom, u ovom slučaju motivima Vegelovih eseja. Glumica Mirna Kreso ovako je opisala svoje iskustvo sa Urbanom: “Zaista uživam u našim probama, koje nisu klasične, i koje nam kroz improvizacije omogućavaju da ispoljimo svoju kreativnost. Težnja prema Evropi i tome da te neko prihvati kroz rad na predstavi postaje jako upitna, a razmišljajući o ovoj temi čovjek se zapita šta i kako dalje”.

U predstavi igraju i Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić i Amar Čustović. Dramaturškinja je Bojana Vidosavljević, kostimografkinja Lejla Hodžić, a kompozitorka Irena Popović-Dragović.

http://www.mess.ba/

http://www.kosztolanyi.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s