Koncert za petnaesti rođendan Horkestra

Proslava petnaestogodišnjice Horkestra održaće se 6. februara u Domu omladine Beograda. Zajedno sa Horkestrom nastupaju Daniel Kovač, Boris Mladenović, Ah Ahilej, Grupa Kao Takva, Vladimir Živković i Duška Rajković (VIS Limunada), Dunavski Buzukije, kao i horovi Prrroba, Praksa (Pula) i dečiji hor DF.

horkestar1

Nakon septembarskog nastupa u Parobrodu, Horkestar će obeležiti svoj jubilej još jednim velikim beogradskim koncertom, na kom će izvesti kompozicije pisane specijalno za Horkeškart/Horkestar, one koje su pisali članovi hora ili koje su komponovane za hor na stihove poznatih i nepoznatih domaćih pesnika. Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti po ceni od 300 dinara, koliko će koštati i na dan koncerta.

Alternativni hor i orkestar – Horkestar okuplja amaterske horske pevače i orkestar. Pod imenom Horkeškart postojao je od 2000. do 2006. kada, posle izlaska osnivača – grupe Škart, menja ime u Horkestar. Zanimljivost u vezi sa nastankom hora je da nije postojala selekcija za prijem članova, nego su u hor primljeni svi koji su se prijavili na audiciju.

Hor je usmeren na ispitivanje mogućnosti muziciranja, bavljenje različitim vidovima društvenog aktivizma, samoorganizovanja i samofinansiranja jednog hora koji čine (i) antisluhisti.

Prvih godina postojanja sastav su vodili profesionalni dirigenti: Ljiljana Santovac, Ljiljana Danilović-Cincarka i Zoran Petrović, a od 2003. dirigentkinje su bile Marija Balubdžić, koja se predružila horu kao 17-godišnja pijaniskinja, Dragana Aleksić, Svetlana Novaković i Marija Jocić. Orkestar je pod vođstvom Vladimira Živkovića.

Repertoar Horkestra sastoji se od revolucionarnih i radničkih pesama, pesama komponovanih na stihove Vaska Pope, Arsena Dedića, Stanislava Vinavera, Duška Radovića i drugih poznatih autora, uz to, na repertoaru su i autorske pesme članova hora. Svoj program iz domena kulturnog aktivizma izvodili su po seoskim školama, u izbegličkim kampovima, u Muzeju savremene umetnosti, na Ring-ring festivalu, u parkovima, na ulicama… Široj javnosti postali su poznati 2006. godine, posle pokretanja akcije „Nazad“, koju su izveli ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu, Patrijaršije SPC, Vrhovnog suda i Vlade Srbije.

Njihova nova pesma “Hej, radniče!” podržava borbu za prava poniženih i obespravljenih radnika (“Hej radniče, svako ti uzima po malo/ Hej radniče, šta je na kraju tebi ostalo?/ Rusko ‘ničevo’, špansko ‘nada’/ Naše ‘ništa’, šaka jada”)

Na sajtu Horkestra dostupna je njihova audio arhiva.

http://www.horkestar.org/

https://www.facebook.com/HORKESTAR-alternative-choir-and-orchestra-114555043576/

http://sr.wikipedia.org/wiki/Horkestar

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s