Dokumentarac “Dubina dva” na 66. Berlinaleu

Na 66. Filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 11. do 21. februara, biće premijerno prikazan dokumentarni film Dubina dvaOgnjena Glavonića. Ovaj dokumentarac sa elementima trilera bavi se temom koja je i dalje tabu u srpskom društvu: masovnom grobnicom u beogradskom predgrađu Batajnica.

dubina dva

“Još 2001. godine obelodanjeno je postojanje masovne grobnice u beogradskom predgrađu Batajnica. Grobnice su sadržale više od 700 tela kosovskih Albanaca, koja su tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine iskopavana iz primarnih masovnih grobnica na Kosovu i prevožena kamionima hladnjačama na tajne lokacije u Srbiji. Danas, 15 godina kasnije, uprkos činjenici da se najveća masovna grobnica nalazila nedaleko od samog centra Beograda, i da je među telima pronađeno i sedamdesetpetoro dece, na tom mestu nema nikakvog obeležja niti spomenika, a skoro niko danas u Srbijini ne zna za ovaj slučaj niti priču iza njega. Ona je i dalje javna tajna”, piše u saopštenju povodom premijere filma “Dubina dva”.

U pokušaju da otkrije, rasvetli i da glas ovim pričama, “Dubina dva” se, kroz sintezu svedočanstava i snimaka mesta na kojima su se desili zločini pre 17 godina, meditativnim i hipnotišućim stilom, obraća direktno mašti i osećanjima gledaoca.

Svetska premijera filma biće održana u okviru selekcije “Berlinale Forum”, u kojoj se uglavnom prikazuju avangardni, eksperimentalni radovi, video eseji, političke reportaže, i još uvek neistraženi filmski predeli i izrazi.

Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo. Glavonićev prethodni dokumentarac, “Živan pravi pank festival”, prikazan je na više od četrdeset domaćih i inostranih filmskih festivala, kao što su Roterdam, Cinema du Reel, CPH:DOX, IndieLisboa…

www.berlinale.de

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s