Smenjena direktorka Kc Požega

Direktorka KC Požega Slađana Petrović Varagić je posle višemesečnih pritisaka smenjena zbog “nestručnog vođenja institucije”, samo dan nakon svečane dodele Politikine nagrade za najbolju izložbu, održanu u Gradskoj galeriji Požega, i uprkos podršci građana, strukovnih organizacija i Ministarstva kulture.

Posle poraznog epiloga, da podsetimo još jednom na sled događaja: Slađana Petrović Varagić je istoričarka umetnosti, magistar filma i medija. Kao nestranačka ličnost imenovana je za v.d. direktora KC Požega 2009. godine, nakon čega je birana na konkursima za direktora te ustanove, i mandat joj traje do juna 2018. godine. U novembru prošle godine, novopostavljeni predsednik opštine Požega ju je pozvao da podnese ostavku zato što je, prema njegovim rečima, broj gledalaca rijaliti televizijskih programa u Srbiji drastično povećan od kada je ona na čelu Kulturnog centra Požega.

sladjana-p-v

Reakcija javnosti je bila burna: svoju podršku direktorki su izrazili Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, istaknuti umetnici, kao i Ministarstvo kulture i informisanja koje je osudilo “krajnje paušalne i nekompetentne ocene” lokalnih vlasti na račun rada KC Požega i direktorke Slađane Petrović Varagić. Građani su pokrenuli i Fejsbuk grupu “Kultura za pet” i organizovali peticiju u znak podrške direktorki KC Požega, kao nestranačkoj ličnosti koja je učinila da ovaj kulturni centar svojim programskim sadržajima nadraste lokalne okvire, što je u januaru dokazala i Politikina nagrada umetničkom kolektivu Dopelgenger za izložbu “Neimenovani fragmenti” u Gradskoj galeriji Požega, i još jedna izložba iste institucije u užem izboru.

Oštro pismo Ministarstva kulture predsednik opštine Požega protumačio je kao neobavezujuću preporuku. Skupština Opštine Požega odbila je da usvoji Program rada Kulturnog centra za 2016. godinu, i to bez obrazloženja, zbog čega su obustavljene sve planirane aktivnosti. Konačno je 26. januara direktorka smenjena od strane novog Upravnog odbora Kulturnog centra Požega, u sastavu poljoprivrednika, tehničara, penzionera, ekonomista i drugih nestručnih lica.

Neprofesionalnost i bahatost vlasti prema državnim i nezavisnim institucijama kulture nisu nova pojava, setimo se samo slučaja direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, koji je smenjen za mandata prethodne vlasti. Ono što u ovoj priči ohrabruje je snažna i organizovana reakcija građana, umetnika, organizacija i institucija, koje su prepoznale kulturu kao polje javnog interesa.

http://www.kcpozega.rs/

https://www.facebook.com/kulturaza5/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s