BAZA – novi umetnički prostor u Zagrebu

U zagrebačkom naselju Trešnjevka večeras u 19h otvara se novi umetnički i društveni prostor, koji će biti usmeren na produkciju savremene umetnosti, edukaciju i aktivizam. Otvaranje BAZE pratiće promocija kataloga 13. izdanja UrbanFestivala pod nazivom “Natrag na trg!”, i dokumentarna izložba.

Nakon 15 godina rada, Lokalnoj bazi za osvježavanje kulture – BLOK iz Zagreba, na javnom konkursu je dodeljen prostor u Adžijinoj 11. BLOK je kustoski kolektiv koji deluje u međuprostoru umetnosti, urbanizma i aktivizma. Od 2001. godine, koncipirali su i izveli veliki broj projekata u javnom prostoru, predavanja, izložbi, dugoročnih istraživačkih projekata, publikacija, a participirali su i u javnoj raspravi/ borbi vezanoj za transformaciju javnog prostora. Od 2015. godine sarađuju sa Rosa Luxemburg Stiftung.

baza

Nazivom BAZA žele da istaknu kako će to biti mesto biti proizvodnje, kako umetničkih radova tako i govora o njima, ne zaobilazeći pri tom ni uslove u kojima oni nastaju. U Adžijinoj 11 nastaviće se njihov redovni program “Mikropolitike”, a kreće i novi program “Umjetnici za kvart” kojim usmeravaju delovanje na svoje neposredno okruženje – kvart i njegove stanovnike.

Katalog “Natrag na trg!”, koji će biti predstavljen na otvaranju, sadrži radove heterogene po formatima, strategijama i temama, sa zajedničkim imeniteljem da umetničkim sredstvima tematiziraju trg kao politički prostor. Na promociji će govoriti neki od učesnika UrbanFestivala 13: umetnici Davor Konjikušić, Selma Banich, Miloš Miletić i Mirjana Radovanović iz umetničke organizacije KURS, istoričarka umetnosti Sanja Horvatinčić, te autori vizuelnog identiteta festivala Dario Dević i Hrvoje Živčić.

Izložba je otvorena do 20. februara 2016. Radno vreme BAZE je od utorka do petka od 10 do 19 h i subotom od 10 do 14 h.

http://blok.hr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s