Novi MANEK o javnim prostorima za kulturu

Četvrti broj magazina nezavisne kulture MANEK, u izdanju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), predstavljen je u Magacinu u Kraljevića Marka, uz otvaranje izložbe (Re)Animacija kulture fotografskog kolektiva Kamerades, koja se kritički bavi odnosom države prema umetnosti i kulturi.

Četvrti MANEK tematski je fokusiran na pitanje javnih prostora za kulturu, među kojima je i Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, čiji je pravni status neregulisan već više od osam godina. Ko i kako raspolaže javnom svojinom i zašto su neophodne izmene pravnog okvira, šta radi Ministarstvo prostora, ko su beskućnici srpske kulture i kako se dovijaju za prostore za rad, šta je sa bioskopom Zvezda, da li su moguće alternativne rezidencije i šta nude privatni prostori za umetnost – neke su od tema kojima se 4. broj MANEK-a bavi na više od sto strana.

Manek naslovna)

Uz pregled situacije u vezi s prostorom za nezavisnu kulturu u Hrvatskoj, novi MANEK otkriva i kako je sprečena privatizacija legendarnog prizrenskog bioskopa, kako je pokrenut kulturni centar u Nikšiću, zašto je uopšte potreban civilni sektor u kulturi i koliko nezavisna scena, uprkos kritičkom diskursu, zapravo održava sistem koji kritikuje, te kako prevazići pojedinačne interese i biti spreman na kompromis zarad opšteg dobra u društvu koje ga zapravo ne prepoznaje.

Kritički osvrt nudi i izložba kolektiva Kamerades, koja se bavi odnosom vlasti prema kulturi i neprepoznavanjem njenog značaja kao temelja ukupnog razvoja društva. Na izložbi su prikazane foto priče o zatvorenim bioskopima u Beogradu, propalim domovima kulture u gradovima u Srbiji, glumcima Narodnog pozorišta u Subotici koji održavaju probe u napuštenoj fabrici…

MANEK i izložba Kameradesa predstavljeni su u okviru pete redovne Skupštine regionalne platforme Kooperativa, koja okuplja 21 organizaciju nezavisne kulture iz zemalja Jugoistočne Evrope. Ovom prilikom, Skupština će odlučiti o prvim projektima koji će biti podržani u okviru pilot ciklusa programske razmene i saradnje u regionu.

*Elektronsko izdanje MANEK-a moguće je preuzeti sa sajta NKSS:

http://nezavisnakultura.net/index.php/sr-YU/naslovna/78-vesti/210-re-animacijakulture-i-novi-manek-na-skupštini-kooperative-u-magacinu

**Štampano izdanje MANEK-a dostupno je u Magacinu i drugim prostorima članica NKSS, a biće distribuirano i u centrima nezavisne kulture u gradovima u regionu.

***Kontakt za izjave u vezi sa MANEK-om, izložbom i/ili pilot programom Kooperative: Nataša Vranić, koordinator@nezavisnakultura.net, 063 1966652

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s