Jasna Dimitrijević u “Gradskoj knjižnici”

Nagrađena zbirka priča Jasne Dimitrijević, “Prepoznavanja”, biće predstavljena 26. januara u beogradskom KC Gradu. Autorka koja se u pričama bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, te nasiljem prema gej osobama u Srbiji, novac od prodaje izdanja na promociji doniraće prodavcima magazina Liceulice.

Prva prozna knjiga Jasne Dimitrijević, autorke poznate po odličnim analitičkim tekstovima u Betonu, oštrim i lucidnim kritikama bez trunke zluradosti, donosi deset izvrsnih proznih minijatura pod zajedničkim nazivom “Prepoznavanja”. Knjiga je pobedila na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru, i objavljena je u ediciji “Golub” koji podržava prva izdanja neafirmisanih autora.

jasna

Među temama kojima se priče Jasne Dimitrijević bave su i kritika imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozne devojke u potrazi za poslom. U „Prepoznavanjima“ autorka se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema onima koji se razlikuju.

Promocija počinje u 20.30, a moderatori su Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

https://www.facebook.com/events/156660984707964/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s