Izložba o normalnosti – Balkan u Njujorku

Grupa savremenih umetnika iz Balkana, Austrije i SAD predstavljena je na izložbi otvorenoj 19. januara u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku. Njihovi radovi na različite načine tumače pojam normalnosti, a nastoje i da odgovore na pitanje šta znači biti umetnik u današnjem globalizovanom svetu.

Na izložbi “Normalities“ (Normalnosti), čiji su kustosi bečki umetnik Marko Lulić i direktorka Austrijskog kulturnog foruma u Njujorku Christine Moser, učestvuju neki od umetnika koji su poslednjih godina predstavljali svoje zemlje na Bijenalima u Veneciji: Flaka Haliti, Armando Lulaj, Damir Očko i Irena Lagator Pejović, koji su predstavljali Kosovo, odnosno Albaniju, Hrvatsku i Crnu Goru na 55. i 56. Bijenalu u Veneciji 2013. i 2015. godine. Pored njih, na izložbi su predstavljeni i Nemanja Cvijanović, Dušica Dražić, Ibro Hasanović, Jelena Jureša, Jakob Lena Knebl, Alban Muja, Ana Prvački, Maruša Sagadin, Sašo Stanojkovik, Cacilia Brown i Kerstin Von Gabain.

normalnost- Nemanja Cvijanovic

U katalogu izložbe organizatori citiraju filozofa Slavoja Žižeka, koji navodi kako je termin „Balkan“ postao gotovo pa sinonim za „druge“, odnosno koristi se da istakne razlike između govornika i njihovih prvih suseda. U tom smislu je u postavci Balkan doveden u vezu sa Bečom, budući da su migracije iz zemalja nekadašnje Jugoslavije načinile ovog grada evropsku prestonicu koja se najbrže menja i raste, a u kojoj je srpska emigrantska populacija treća po brojnosti. Neki od radova (Cvijanović, Jureša) bave se upravo prizorima preplitanja civilizacija, koje se može percipirati i kao vrsta sukoba ili pretnje; drugi autori tumače normalnost u kontekstu predstava ljudskog tela (Knebl), ili problematizuju „normalnost“ zapadnog potrošačkog društva dovedenog do svojih krajnjih granica (Prvački, Von Gabain). Kosovski umetnik Alban Muja kroz medij fotografije bavi se aspektima nacionalne identifikacije, ispitujući tendenciju da se kosovska deca nazivaju po imenima albanskih gradova.

Izložba je organizovana uz podršku Erste fondacije, i biće otvorena do 26. aprila.

http://www.acfny.org/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s