Deset godina “Muzeja detinjstva” u “Remontu”

Izložba kojom će biti obeležena desetogodišnjica umetničkog projekta “Muzej detinjstva” Vladimira Perića i Milice Stojanov otvara se u četvrtak 21. januara u 19h u galeriji “Remont” (Maršala Birjuzova 7, Beograd). Do 29. januara posetioci će moći da vide deo obimne kolekcije na temu detinjstva.

Konceptualni umetnik Vladimir Perić 2006. godine je počeo desetogodišnji projekat Muzej detinjstva, nakon decenijskog rada u okviru grupe Talent Factory. Projektu, koji istražuje i interpretira svedočanstva detinjstva u socio-kulturnom prostoru Jugoslavije, se kasnije pridružila i kustoskinja Milica Stojanov.

Iz foto arhive Muzeja detinjstva

Muzej detinjstva istražuje složeni koncept detinjstva i povezanih kategorija poput sećanja, identiteta, intimnih i kolektivnih narativa, koristeći muzeološki i antropološki pristup, u kombinaciji sa specifičnim autorskim pristupom oličenom u kolekcionarskoj pasioniranosti i interpretaciji prožetoj umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom autora prema detinjstvu. Za sada Muzej postoji u virtuelnoj formi, dok se publici prikazuje kroz izložbe, predavanja i prezentacije. Zamišljeno je da se zbirka od nekoliko stotina hiljada predmeta koje je Perić skupljao tokom prethodne dve decenije nađe u u realnom fizičkom prostoru Muzeja detinjstva 2016. godine.

Muzej detinjstva LOGO

Vladimir Perić (1962) je studirao grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama pod pseudonimom Talent i kao član grupe Talent Factory. Dobitnik je „Politikine” nagrade iz fonda „Vladislav Ribnikar” 2006. godine za izložbu „Made in Yugoslavia” u Galeriji Haos u Beogradu. Vladimir Perić, zajedno sa Milošem Tomićem, predstavio je Srbiju na 55. Venecijanskom Bijenalu izložbom pod nazivom „Nema ničega između nas”.

http://www.vladimirperic.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s