Čini dobro! Čitaj dobro! Izašao je novi, 28. broj magazina Liceulice 

 

Dragi prijatelji,

praznici nam stižu, ovo je vreme je kada jedni druge darujemo i činimo srećnim. Evo, već od ove nedelje možete učiniti dobro delo tako što ćete na ulicama kupiti praznični, dvadeset i osmi broja magazina „Liceulice“.

Naši prodavaci vas očekuju na ulici, na svojim radnim mestima, za njih je susret s vama i više od uspešno obavljenog posla – mnogo više i od same zarade koja im jeste važna, ali im je još i važnije da se osećaju kao integralni deo društva u kome žive. Ovog puta, osim magazina, neki od prodavaca će vam ponuditi i naše specijalno Iz Dobrih Razloga izdanje – Novogodišnji Liceulice kalendar koji je nastao tako što su dizajneri iz regiona razmišljali o temama kojima se naš magazin bavi i svoje radove poklonili u korist naših prodavaca.

Kao i obično, magazin Liceulice se bavi brojnim temama koje na ključni način određuju vreme u kome živimo, ali na poseban, jedinstven i drugačiji način. Ako nas redovno čitate, znate o kom načinu govorimo – naša misija je da ukazujemo na probleme, ali još više i na rešenja koja bi nas mogla povesti u nekom boljem pravcu.

Nekoliko je tema kojima smo se bavili u ovom broju, ali, naravno, neizbežno je bilo obraditi – sa više različitih aspekata – teroristički napad u Parizu. Naprosto, taj se tragični događaj da sagledati iz mnogih perspektiva, a mi smo se potrudili da vam ponudimo one koje po našim merilima kroz analizu pariske tragedije najbolje objašnjavaju svu kompleksnost istorijskog trenutka u kom se nalazimo.

Takođe, u ovom broju smo pokušali i da na različite načine priđemo praznicima, te da vidimo na koji se sve oni način ocrtavaju u našoj svakodnevici. Tu je i nešto više pop kulture nego do sada (što ćemo praktikovati i u narednim brojevima) – od toga kako se božićni i novogodišnji praznici reflektuju u pop muzici pa sve do nasleđa jugoslovenskog rokenrola

U dvadeset i osmom broju magazina možete čitati šta su o terorističkom napadu u Parizu pisali autori kao što su Slavoj Žižek, Tomislav Jakić ili Sem Kris, zatim sasvim ličnu analizu fenomena deda Mraza koju nam je ponudio Stefan Slavković, dve recenzije Miloša Jankovića u kojima piše o aktuelnim filmskim i romanesknim ostvarenjima, tekst Sonje Rajin u kojima piše o svojim omiljenim pop pesmama koje na ovaj ili onaj način obrađuju temu Božića, tekst Marka Pogačara o Darku Rundeku u okviru minifeljtona kojim predstavljamo njegovu knjigu „Jugoton gori“, kao i tekst Jelene Radanović kojim objavljujemo početak naše saradnje sa Centrom za promociju nauke.

Takođe, i u ovom broju nastavljamo sa rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U prethodnim brojevima ste čitali tekstove Svetlane Slapšak, Ivana Čolovića, Ljubomira Živkova, Davida Albaharija i Pola Makartnija, a ovaj put vam donosimo još jedan prevedeni tekst koji je u sličnoj rubrici u magazinu „The Big Issue“ napisao Juan Mekgregor, čuveni škotski glumac.

Kupite naš magazin i tako pomozite opstanak programa koji pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i opstanak magazina koji svojim sadržajem pomaže svima nama da osmislimo neko bolje društvo u kome bismo mogli živeti.

Ilustracija: Jana Vuković

Liceulice_028_Jana-Vukovic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s