Sedmi “Merlinka” festival (Beograd)

Od 10. do 14. decembra 2015. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se sedmi po redu Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ sa sloganom „Merlinka je za svakoga“.

Festival će otvoriti film „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja. Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin“ biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Za svečano otvaranje pripremljen je kabare program na kome će učestvovati Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches“, solo pevač Siniša Radin, a program vodi Kvirela de Bil.

merlinka_n

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka“ sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ koji je osvojio “Kvir lava” u Veneciji, švedski „Dajk hard“ , španski „Tajno“, indijski „Margarita sa slamkom“ , danski dokumentarac „Fasbinder – bezuslovna ljubav“ , američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ , holandski „Leto“, srpski „Pored mene” i drugi.

“Merlinka” je festival takmičarskog karaktera i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa „House of Flamingo“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s