Položaj žene i umetnice u Hrvatskoj

U petak, 27. novembra u 18 časova riječka umetnica Milijana Babić razgovaraće sa Nebojšom Zelićem o svom novom istraživačko- umetničkom projektu.

Nevladine feminističke, LGBTIQ i organizacije koje se bore za ljudska prava upozoravaju na to da se sve jači uticaj i promocija katoličke crkve u Hrvatskoj negativno odražava na ljudska prava žena. U okviru novog projekta, umetnica istražuje mehanizme katoličke crkve koji pod parolom „u ime porodice“, „u ime roditelja“, „u ime života“ pokušavaju da preuzmu kontrolu nad poljem seksualnosti, zadirući u područja zdravstva, obrazovanja i pravosuđa. U isto vreme, Hrvatska nazaduje po pitanju rodne ravnopravnosti iz perspektive Konvencije Ujedinjenih nacija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, koju je potpisala 1992. godine.

mb

Rad Milijane Babić zasniva se na performativnoj umetničkoj praksi i potom se u vidu umetničke dokumentacije prezentuje u muzeju ili galeriji, često se razvijajući u smeru konceptualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazna tačka njenog rada je položaj žene i umetnice koju preispituje u svom neposrednom okruženju.

Razgovor će se voditi u Omladinskom kulturnom centru Palach, a ulaz je slobodan.

Milijana Babić diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u Durbanu (Južnoafrička Republika) i magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Zajedno sa švedskom umetnicom Idom Hanson je u junu ove godine primila nagradu grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu u oblasti savremene umetnosti u periodu 2013. i 2014. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s