“Peti park ili pravo na grad” u Bitef teatru (Beograd)

U četvrtak, 13. novembra u Bitef teatru (Beograd) je izvedena dokumentarna predstava „Peti park ili pravo na grad“, u režiji Borisa Liješevića. Premijera predstave je održana ove godine na „BELEF“ festivalu, a ovo je prvo izvođenje nakon toga.

Ovaj autorski projekat reditelja Borisa Liješevića nastao je kao rezultat višemesečnog sakupljanja materijala i intervjuisanja učesnika. Glavna tema predstave jeste borba građana da svoju omiljenu zelenu površinu, ,,Peti parkić’’ na Zvezdari, sačuvaju od rušenja i izgradnje stambenog objekta na tom mestu. Uzimajući ovaj događaj kao povod, komad analizira iskonski instinkt ljudskog bića da čuva svoju teritoriju i da se za nju bori, analizira prostor kao deo čovekovog identiteta.

peti-park-sa-natpisom

Parkovi danas širom Evrope važe za osetljiva mesta i potencijalna žarišta društvenih nemira. ,,Olako se zelene površine ustupaju bogatim kapitalistima i graditeljima, a građani ustaju u odbranu kao da brane svoja ognjišta. Borbe za parkove dobijaju sve odlike revolucije. To se u poslednjih nekoliko godina dogodilo u Istambulu, Banja Luci, Zagrebu… Parkovi postaju poslednja linija odbrane pred nastupajućim neoliberalnim kapitalističkim načinom razmišljanja’’, kaže reditelj Boris Liješević.

Neka od pitanja koja se nameću kroz predstavu su i: Ko ima prava da odlučuje? Da li su to službenici koji sede u kancelarijama zaštićeni velikim papirima i barataju nerazumljivim terminima ili su to ljudi koji tu žive? Kome pripada grad? Ko ima prava na grad?

U predstavi igraju : Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović. Njen autorski tim predstave čine: Stela Mišković i Fedor Šili (dramaturgija) i Lejla Hodžić (scena i kostim).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s