Konferencija „Kako delovati zajedno – od kolektivne akcije do protesta“ u Beogradu

U Beogradu će od 19. do 21. novembra biti održana međunarodna konferencija pod nazivom „Kako delovati zajedno- od kolektivne akcije do protesta“. Tema konferencije biće u širem smislu „akcija“- njene socijalne i filozofske tradicije i konkretno pitanje kolektivne akcije u savremenoj formi prtestnih okupljanja. Počasni gost biće Džudit Batler. Mesta održavanja su Dvorana Kulturnog centra Beograd, Kolarčeva zadužbini i Kuća kulture.

How-to-Act-Together_PRINT-740x1024

Pitanje akcije i delanja dobilo je novi podsticaj sa skorim protestima, od Arapskog proleća preko pokreta za okupaciju do protesta protiv mera štednje. Cilj konferencije je da se ustanovi kako ove akcije kolektivnog angažovanja mogu biti analizirane i interpretirane u okviru različitih tradicija razmišljanja o društvenim akcijama. Takođe, cilj je i razumeti kakve sve uticaje ove konkretne akcije mogu imati na teoriju. Posebno, namera je i započeti debatu na temu savremenih kolektivnih protesta i teorije performativnosti, kao što navodi Džudit Batler u svojoj narednoj knjizi (“Notes Toward a Performative Theory of Assembly”). Na koji način fizička lica mogu učestvovati u politici? Kako (i da li) menjamo i utičemo na javnost i politiku zajedničkim akcijama? Konačno, da li prekarijat postaje dominantna sila protesta, kako Batlerova tvrdi, ili naprotiv, da li je to prepreka sistemskim promenama?

Konferencija je podržana od strane Ministarstva obrazovanja, naučnog i tehnološkog razvoja, Ministarstva informisanja, fondacije “Hajnrih Bel”, Kulturnog centra Beograda i “Fonda za otvoreno društvo”, Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i “Rekonstrukcija ženskog fonda”.

Detaljan program možete pogledati na sledećem linku http://htat.instifdt.bg.ac.rs/schedule/. Ulaz na konferenciju je slobodan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s