Program “Okupljeni na Trgu partizana” u okviru “Jugoslovenskog pozorišnog festivala” (Užice)

U okviru „Јugoslovenskog pozorišnog festivala“ u Užicu, koji se ove godine odvija pod sloganom „NO PASSARAN?“, realizuje se program „Okupljeni na Trgu partizana” u cilju obeležavanja sedamdeset godina pobede nad fašizmom. Program je nastao na inicijativu Nemanje Rankovića, umetničkog direktora Narodnog pozorišta iz Užica i Bojana Đorđeva, pozorišnog reditelja koji je i urednik programa. Realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Užica.

Program je otvoren uvodnim izlaganjem reditelja Branka Popovića “Užička republika”, sedmog novembra u “Narodnom pozorištu”. Nakon njega, sociolog Vladimir Marković održao je predavanje na temu “Političko nasleđe antifašizma: revolucionarni obrasci humanijeg sveta“. Istog dana, sa početkom u 20 časova izvedena je i predstava “Nije to crvena to je krv!”, koju čini jugoslovenska komunistička, revolucionarna i partizanska poezija.

Bojan Đorđev: NIJE TO CRVENA, TO JE KRV! (Srbija); Studio tipoRenesansa , 29.8.2015, Mladi levi International Festival;  http://www.bunker.si/slo/bojan-dordev-nije-to-crvena-to-je-krv-srbija

U nedelju, osmog novembra održana su predavanja Gala Kirna, doktora političke filozofije, “Politika i sećanje na NOB” i Sabine Sabolović,  članice kustoskog kolektiva “Što, kako i za koga / WHW” (Zagreb), “Otpisane i otpisani”.

Poslednji dan pratećeg programa otvorila je umetnica Selma Banich svojim performansom pod nazivom “Mirovanje” na Trgu partizana. Potom su u Narodnom pozorištu održana predavanja doktora sociologije kulture Alda Milohnića (“Od partizanskog do savremenog teatra otpora”) i pesnika, istoričara i teoretičara umetnosti Miklavža Komelja (“Partizanska umetnost iskosa”).

“Jugoslovenski pozorišni festival” se ove godine održava po dvadeseti put i traje od osmog do četrnaestog novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s