Premijera predstave “Enciklopedija živih” (Beograd)

U nedelju, osmog novembra u 20h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) biće održana premijera predstave “Enciklpedija živih”. Producenti ove “umetničke intervencije u srpskoj i kosovskoj stvarnosti” jesu Centar za kulturnu dekontaminaciju i “Qendra Multimedia” iz Prištine.

“Enciklopedija živih je srpsko-albanski, kosovsko-srbijanski pozorišni leksikon. U njemu se stvari i lica nazivaju onako kako jesu. Njen osnovni nauk jeste da nacionalna, nacionalistička elita sirotinji diluje hašiš nacionalizma da bi se ta srpsko-albanska sirotinja međusobno istrebljivala, a da bi elita, na obe strane iz tog istrebljivanja ojađenih izvlačila profit i utvrđivala svoju moć. Nacionalne mantre služe da bi se prikrila suština unutarnacionalnog klasnog raslojavanja i da bi se bagatelisala bit ličnih osobina svakog čoveka”, kažu organizatori.

predstava_n

Autori teksta su Zlatko Paković (koji je ujedno i reditelj) i Jeton Neziraj, dok su dramaturzi Borka Pavićević i Škeljzen Malići. Uloge tumače Adrian Morina, Šengilj Ismajli, Špetim Selmani, Igor Filipović, Faris Beriša i Zlatko Paković.

Karte za premijeru osmog novembra i za reprizu predstave desetog novembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju je moguće rezervisati na kontakt telefone: 011 / 361-0270, 011 / 361-0954, 065 / 696 7524 ili na: info@czkd.org. Cena karte je 700 dinara.

Premijera u Prištini će biti održana 17. i 18. novembra u Narodnom pozorištu.

Predstavu su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom i Kosovska Fondacija za Otvoreno Društvo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s