Multidisciplinarni program “Mapa kao medij” (Beograd)

Od 2. do 6. novembra u Magacinu (Kraljevića Marka 4, Beograd) održava se multidisciplinarni program “Mapa kao medij”. Ideja ovog programa je da pokrene interdisciplinarno promišljanje grada i promena sa kojima se njegovi stanovnici susreću svakodnevno. Na koji način politika, ekonomija, kultura ili druge okolnosti utiču na identitet i kreiranje društvene istorije, arhitekture i naših svakodnevih kretanja? Tokom pet dana učesnici rade u četiri radionice koje vode Iva Čukić („Ministarstvo prostora“), Vladimir Radinović („Radio kit“), Uroš Krčadinac („Klub putnika“) i Vladimir Dulović („Tačka komunikacije“). Četrdesetoro polaznika će kroz intenzivni program pokušati da stvori nove okvire pomoću kojih može da se priča priča o razvoju grada kako u istorijskom kontekstu tako i budućim pravcima novih formi oblikovanja zajednice.

mapa_n

Za vreme trajanja programa organizovana su i predavanja otvorena za sve zainteresovane. Tako će 3. novembra od 13h prvo predavanje održati Uroš Đurić, dipl. inž. geo. na temu uvoda u kartografiju. Sledeće je u sredu, 4. novembra od 13h, a tiče se arhiviranja govornog kulturnog nasleđa putem digitalne kartografije, kada će svoja iskustva predstaviti tvorci. Poslednjeg dana u isto vreme Iva Čukić govori o Portretu Beograda-fenomen New Metropolitan Mainstream.

Nakon završetka programa u Magacinu, najvaljeno je i otvaranje tematske izložbe “Korak po korak” u petak od 20 sati u Uličnoj galeriji. Mape predstavljene na ovoj izložbi prikupljene su tokom istraživačkog rada povodom projekta “Naše nove komšije”. One predstavljaju dokument o periodu kada je ruta od Grčke do Mađarske, kroz Makedoniju i Srbiju prelažena uglavnom peške i u njima su na arapskom predstavljene korisne instrukcije za prelaženje ovog puta.

Program organizuje “Tačka komunikacije”, a uz podršku Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s