Deveti “Vox Feminae Festival” (Zagreb)

Od 3. do 8. novembra, na raznim lokacijama u centru Zagreba, “Prostor rodne i medijske kulture K-zona” već devetu godinu organizuje “Vox Feminae Festival” čija su ovogodišnja tema “zločinke”.

Festival će interdisciplinarno, kroz razgovore i saradnju sa stručnjakinjama na više panela i diskusija, promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizovati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te uopšteno pitanja kontrole ženskog tela kroz sve ono što je društveno za žene još uvek percipirano kao zločin.

vox_n

Tradicionalno bogat filmski sadržaj festivala ove je godine pojačan projekcijama perspektivnih hrvatskih rediteljki u posebnom programu “Žene s video kamerama” koji će se fokusirati na dokumentarni i kratki igrani film, kao i na tzv. “ispovedni film”. O novom talasu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar istog na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac.

U sklopu pratećeg programa “Žene režiraju” moći će se pogledati ostvarenja belgijskih redateljica Marie-Françoise Plissart i Marie Vermeiren, koja će i održati predavanje sa fokusom na pitanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji u Evropi.

U saradnji s inicijativom “Znaj znanje” bit će prikazan hvaljeni film “Lađa”, a izdvajaju se i dokumentarac “Kod: Ispravljanje rodnog jaza”, indi film “Gayby Baby” i dokumentarac “Prekrasna je kad se ljuti”.

U okviru festivala, 4. novembra u 11 sati, “Udruga Roda” organizuje okrugli sto “Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sistemu”, u cilju pokretanja rasprave među ključnim akterima civilnog društva i medijima o stanju prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sistemu, te o posebnim izazovima s kojima se susreću žene zatvorenice.

Deveti “Vox Feminae Festival” održaće se u dvorani Müller Kina Europa, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević i Booksi i sav je sadržaj besplatan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s