Umetničko istraživačka akcija „Zajednički zaštitnik“ u Beogradu

U četvrtak, 29. oktobra u osamnaest časova u Domu kulture Studentski grad (Beograd) predstavljena je umetničko istraživačka akcija pod nazivom „Zajednički zaštitinik, Izložba likovnog stvaralaštva u periodu bombardovanja SRJ 1999. godine“ udruženja „Art Brut Srbija“. Na otvaranju je održana i tribina na ovu temu, gde je pored izlagača govorila i Tatjana Stojanović, klinički psiholog.

Art Brut Srbija se u okviru svog projekta “Raspad SFRJ” bavi umetničkim stvaralaštvom  koje je na direktan ili indirektan način povezano sa ratovima na prostoru bivše SFRJ. Jedna od komponenti projekta je i umetničko-istraživačka akcija “Zajednički Zaštitnik”. Akcija bombardovanja SRJ od strane NATO Alijanse, čiji je zvanični naziv operacije “Allied Force” odnosno “Saveznička snaga”, od trenutka ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999. godine je transformisana u akciju “Joint Guardian”, što u slobodnom prevodu znači ”Zajednički zaštitnik”.

zastitnik_n

Izlagači su Joškin Šiljan, Srboslav Ilić, Nikola Šindik, Danijel Savović, Mirjana Jelić, Goran Stojčetović i Nenad Bračić.

Projekat “Zajednički zaštitnik” je zamišljen kao izložbeno-istraživačka turneja po gradovima Srbije. Početak turneje označilo je otvaranje izložbe i tribine, 24.3.2015. u galeriji Doma kulture u Gračanici, gde je pored umetnika izložbe govorio i neurolog Nenad Milošević. U Niškom kulturnom centru je, 2.9.2015, pored izložbe organizovan i performans “Šizela u B-molu” u kome su glumci Akademskog pozorišta u Nišu, izveli muzičko-scenski prikaz inspirisan zvukom sirene.

Izložba će biti otvorena za beogradsku publiku do 21. novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s