Okupljanje i prezentacija fotoarhiva u nastajanju „Naše bake, naše majke“ (Zagreb)

U subotu, 31. oktobra u književnom klubu Booksa (Zagreb) biće održano okupljanje i prezentacija fotoarhiva u nastajanju pod nazivom „Naše bake, naše majke“, u organizaciji Centra za ženske studije. Prezentacija i prikupljanje fotoarhiva u saradnji sa „Odborom za koordinaciju žena antifašistkinja“ pri „Savezu antifašističkih boraca i antifašista u RH“ trajaće od četrnaest do osamnaest časova, kada će početi okupljanje i razgovor.

„Ženski antifašistički Zagreb“ je istraživački projekat koji prati istoriju ženskih pokreta i otpora žena Zagreba fašizmu u predratnim, ratnim i posleratnim godinama. Projektom je tako obuhvaćeno razdoblje od sredine 1930-ih do početka 1950-ih. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koje su značajno učestvovale u javnom i političkom životu, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas. U sklopu projekta u 2014. i 2015. realizovane su izložba, tribina i obilazak grada, te se projekat nastavlja kroz takve prezentacijske celine ove zime i u idućoj godini.

ZAZ_nase-bake-nase-majke-02

Ovo okupljanje je posvećeno fotografskim izvorima iz tog doba, kako onih iz javnih arhiva tako i onih u privatnim kolekcijama i foto-albumima. O ulozi fotografija kao istorijskih dokumenata i njihovom nastanku i korišćenju govoriće i Rhea Ivanuš, muzejska savetnica i kustoskinja “Zbirke fotografija, filmova i negativa” Hrvatskog povijesnog muzeja.

“Pozivamo zainteresirane građanke i građane da nam ustupe fotografije iz porodičnih albuma nastalih u predratnim, ratnim i poratnim godinama, kako bi ih skenirale i arhivirale na licu mjesta. Vlasnice/i će uz vraćene fotografije dobiti i elektronski zapis fotografija. Na taj način formirao bi se arhiv u kojemu bi i osobna sjećanja postala dio kolektivne povijesti”, najava je događaja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s