„Dani Mirka Kovača“ u Beogradu

U UK Parobrod (Beograd) 23. i 24. oktobra održani su prvi “Dani Mirka Kovača”. Program su činile književne tribine, dokumentarni televizijski prilozi snimljeni u produkciji TV Beograda, kao i mali filmski maraton.

mirko-kovac1

Manifestacija je otvorena 23. oktobra u 19 časova književnom tribinom o autobiografskim i biografskim elementima u književnim delima Kovača, na kojoj su govornici bili Seid Serdarević, urednik “Frakture” (Zagreb) i umetnički direktor “Udruge Mirko Kovač”, književnik Božidar Koprivica, književni kritičar i prevodilac Vlada Arsenić, profesor Fakulteta za medije i komunikacije Novica Milić, a moderatorka je bila Katarina Lazić, urednica u Parobrodu.

Nakon tribine, bili su prikazani dokumentarni video zapisi iz perioda života i rada Mirka Kovača u Beogradu, autorke Rade Radaković, urednice za kulturu i umetnost RTS-a.

Narednog dana održan je mini filmski maraton u okviru koga su prikazani filmovi “Lisice” Krsta Papića(1969) i “Mali vojnici” Bate Čengića (1967).

Organizovana je i tribina na temu “Nacionalizmi danas kao književna činjenica”, na kojoj učestvuju: književnici Laslo Vegel, Filip David i Igor Štiks, novinar i esejista Teofil Pančić i urednica u časopisu “Nova misao” iz Novog Sada Gordana Draganić Nonin, uz moderiranje Katarine Lazić.

Manifestacija je organizovana uoči 60. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, a u saradnji sa “Udruženjem Mirko Kovač”, koje je ove godine drugi put organizovalo “Dane Mirka Kovača” u Rovinju. Tamo je i prvi put uručena nagrada nazvana Kovačevim imenom i to u četiri kategorije: za najbolji roman, najbolju knjigu eseja, najbolju knjigu mladoga autora i najbolji scenario prema snimljenom filmu.

Kovač je preminuo u avgustu 2013. u Zagrebu u 75. godini, a sahranjen je u Rovinju.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s