Festival antiratnog i angažovanog filma u Kragujevcu

Od 26. do 29. oktobra u prostoru Doma omladine Kragujevac, po deveti put biće održan “Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma”, tematski posvećen studentskom filmu.

Festival će i ove godine biti takmičarskog karaktera. U konkurenciji će biti sedamnaest studentskih filmova sa državnih filmskih akademija iz celog regiona. O dodeli nagrada odlučivaće žiri sastavljen od stručnjaka u oblasti filma, kojim će predsedavati Milan Nikodijević, profesor produkcije na Novosadskoj akademiji i osnivač jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji (Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji). Vrednovaće se i mišljenje publike, te će posetioci glasati nakon svake projekcija, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji budu dobili najviše glasova. Pored ovih, biće dodeljena i nagrada za decentralizaciju filmske umetnosti, uz pomoć i podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

kragujevac_o

Tokom četiri dana, osim glavnog programa, biće prikazan i revijalni deo sastavljen od studentskih filmova poznatih reditelja (Roman Polanski, Andrei Tarkovski, Rajko Grlić…). Prateći program festivala čini izložba “Muzej nasilja”, gostujućeg programa “Kultur Parka” iz Beograda. Pored toga, na programu će biti i okrugli sto na temu saradnje javnog i civilnog sektora u kulturi u Kragujevcu, koji se realizuje u okviru projekta “Male kulturne akcije” Asocijacij nezavisne kulturne scene Srbije, kao i “Mali razgovori o filmu” u saradnji sa Dramskim studiom Doma omladine. Ulaz na sve programe je besplatan.

“KRAF” organizuje “NVO MillenniuM” iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz partnerstvo “Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije”, “Nacionalne koalicije za decentralizaciju”,”Kultur Parka”,Doma omladine i “Dramskog studija Doma omladine”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s