Seminar “Muzika i politika” u Kulturnom centru Rex (Beograd)

Prvi deo seminara „Muzika i politika“ biće održan u subotu sedamnaestog oktobra u Kulturnom centru Rex (Beograd) sa početkom u 14 časova. Cilj ovog događaja jeste da pokuša da, kroz razmatranje opštih teorijskih pitanja, osvetli istorijske i sociološke veze između muzičke umetnosti i politike, kao i između muzičke produkcije i vladajućih klasa. Sedamnaestog novembra, kao i tokom 2016. godine kada će biti održani nastavci ovog seminara, analiziraće se konkretni primeri političke upotrebe ili interpretacije raznih oblika muzičkog stvaralaštva.

rex_n

Pripremu i moderaciju seminara vršiće Ksenija Stevanović i Nebojša Milikić, dok će govornik pored Ksenije Stevanović biti i Svebor Midžić. Nije neophodno prijavljivanje za prisustvo.
Svebor Midžić
Daleka zvezda – odnos umetnosti i politike

Odnos umetnika i političkog sistema večita je tema umetnosti. Pitanje umetnosti, odnosno njene suštine, čini se da danas pre svega opstaje na desnici, gde se veruje u umetnost kao veliki narativ koji određuje društvo. Ipak, u praksi filma i vizuelnih umetnosti – posebno savremene epohe – ovaj odnos je problematizovan i kritički preispitan. Na tragu Valtera Benjamina, dalje ćemo izoštravati mogućnost umetnosti izvan sveobuhvatnog kišobrana Umetnosti.

Ksenija Stevanović
Podobni i pobunjeni ton: politike muzike

Oko muzike se uvek raspredaju dve priče – o njenoj apsolutnoj nevinosti i o njenoj demonskoj snazi. U oba slučaja radi se o uvreženim narativima koji “zvučnu igru” smeštaju u domen gotovo izvanljudskih kompetencija. Politika je, pak, umeće vladanja, upravljanja, distribucije moći, bivanja čovekom u zajednici. Aktivnost koja definiše ljudsku kompetenciju. Kako ove dve delatnosti komuniciraju kroz vreme, sa kojim zabludama i uz koja sve zavođenja, raspravićemo na seminaru.

Za prisustvo seminaru nije neophodno prijavljivanje, a nastavak ovog dela biće održan u utorak, sedamnaestog novembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s