Izložba dokumentarne fotografije “Vienna/Serbia RAW – Naše nove komšije” (Beograd)

U Beogradu je drugog oktobra na Trgu Nikole Pašića otvorena izložba dokumentarne fotografije “Vienna/Serbia RAW – Naše nove komšije” u okviru koje su izložena dela koja su nastala kao rezultat fotografskih i video radionica koje su bile održane između maja i juna ove godine, sa migrantima u Subotici, Beogradu i Beču.

U radionicama su učestvovali fotografski kolektiv iz Beograda “Belgrade Raw”, organizacija iz Beča “BLOCKFREI”, kao i Srđan Keča, istaknuti mladi reditelj dokumentarnih filmova.

Učesnici su tokom projekta imali prilike da razmene svoja iskustva sa ostalima kao i da rade sa već postojećim fotografskim materijalom ili da naprave novi u kojem se bave svojom prošlošću kao i svojim trenutnim okruženjem.  Pored toga, kolektiv “Belgrade Raw” se bavio i reakcijama okoline na izbeglice, kao definišućim faktorom za njihovu poziciju u novom društvu.

komsije

Na ovaj način, kroz dokumentarnu fotografiju, skreće se pažnja na najvažniju i trenutno najaktuelniju temu, izbeglice sa Bliskog istoka, koja je zajednička za Srbiju i Austriju. Cilj projekta jeste podsticanje veće vidljivosti i podizanja svesti o njihovom postojanju u našim sredinama, kultura iz kojih dolaze i nose sa sobom, kao i svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju.

Izložba će u Beogradu biti održana u javnom prostoru do 14. oktobra, dok će u Beču biti otvorena u novembru, takođe u javnom prostoru.

Ovaj projekat je podržan je od strane ERSTE Fondacije, Kancelarije Austrijske savezne vlade kao i 10. bečkog okruga, i deo je programa međunarodnog Transevropa Festivala, koji je održan u Beogradu od 1. do 5. oktobra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s