„Priče iz duše“ (predstava u okviru obeležavanja Dana mentalnog zdravlja – Beograd)

„Priče iz duše“ je interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu priča i iskustava članova i članica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga „DUŠA“, u saradnji sa Udruženjem „KEC MNRO“ i „TRANSFORMATOROM“ – platformom za transformaciju stvarnosti putem umetnosti. Ova predstava sa jedne strane osnažuje same učesnike i pomaže im da razviju svoje potencijale za zdrav i kreativan život, a sa druge strane usmerava pažnju javnosti na teškoće sa kojima se suočavaju osobe sa mentalnim poremećajima, i poziva na solidarnost u cilju smanjenja diskriminacije i stigmatizacije prema ovim ljudima.

dusa

„Priče iz duše“ otvara prostor za dijalog i briše granice između scene i auditorijuma, pozivajući članove publike da postanu izvođači na sceni i aktivni tragači za konstruktivnim rešenjima problemskih situacija u predstavi, čime mogu uticati na njen tok, a samim tim i tok života, jer ovu predstavu čine stvarne, opipljive priče, a ovaj pozorišni događaj predstavlja vežbu za realnost.

Učesnici-glumci u predstavi su članovi i volonteri Udruženja Duša: Nikola Repec, Petar Jugović, Milutin Savić, Ognjen Micić, Jovica Blaževski, Anđa Petrović/Sanja Trifunović, Samir Bićak i Vladimir Janković. Voditeljka kreativnog procesa i moderatorka interaktivnog dela predstave je Vera Erac, psihološkinja i praktičarka primenjenog pozorišta i plesa („TRANSFORMATOR“).

Predstava će biti izvedena u četvrtak, prvog oktobra u Kulturnom centru REX u 20 časova i u nedelju, jedanaestog oktobra u  Domu omladine Beograda u sali Amerikana u 20 časova, u okviru aktivnosti obeležavanja desetog oktobra, Dana mentalnog zdravlja. Ulaz je slobodan.

Izvođenje predstave omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturni centar REX i Dom omladine Beograda, u okviru projekta koji sprovodi „TRANSFORMATOR“ u saradnji sa udruženjem „DUŠA“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s