Druga nedelja festivala “Cirkobalkana” (Beograd)

Od četvrtka, prvog oktobra beogradska publika će imati priliku da poseti programe u okviru druge nedelje festivala “CirkoBalkana”, u dvorištu Stare ciglane. U četvrtak je na repertoaru predstava “RADO VAN”,  koja je u okviru rezidencijalnog programa nastala u Zagrebu a premijerno će biti izvedena u Beogradu.  U petak i subotu biće izvedena predstava “The Great Tegada”, produkcija tri cirkuske trupe Otradnoie, My!Laika i ZirkusFrak. Osim ovih predstava, na programu će biti i besplatne radionice za decu, koncerti, performansi i izložbe.

“CirkoBalkana” je projekat međunarodne saradnje cirkuskih organizacija koji su 2013. pokrenule “Cirkusfera” iz Srbije, “Cirkorama” iz Hrvatske i francuska trupa “Le Cirk’Oblique”. Prošle godine, kao “domaći“ partner priključilo se i udruženje “Čarobnjakov šešir “ iz Pule. U 2015. godini “CirkoBalkana” ima novog francuskog partnera u vidu umetničke cirkuske trupe “My!Laika“ koja se u “CirkoBalkanu” uključuje kroz sopstveni projekat “Side kunst cirque”.

Osnovna namera projekta je da se lokalne cirkuske organizacije i umetnici poduče po pitanju funkcionisanja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora, te uspostavi kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umetnicima u Regiji kroz predstave, program “Open Stage” i radionice. Protekle dve godine “CirkoBalkana” je dva puta bila u Beogradu, i jednom u Zagrebu i u Puli. Za te dve godine kroz projekat je prošlo oko 7000 posetilaca, 600 polaznika radionica i oko 60 umetnika iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Nemačke, SAD-a, Italije, Grčke, Španije, Velike Britanije…

cirkobalkana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s