Međunarodni “Transevropa” festival od prvog do petog oktobra (Beograd)

Međunarodni „Transevropa festival- Beyond the fragments“ biće održan u Beogradu od 1. do 5. oktobra. Ideja festivala je da se napravi presek i kritički osvrt na trenutne političke i društvene paradigme u kontekstu savremenog evropskog diskursa. Kroz četiri tematske celine – Nove političke forme i pokreti, Alternativna ekonomija, Zajednička dobra, Migracije i mobilnost, internacionalna selekcija učesnika će, različitim programskim formama, pokrenuti dijalog o dominatnim problemima, s kojima su Evropa i svet danas suočeni, i mogućim alternativama.

tef_n

U toku ova četiri dana publiku očekuje bogat debatni, filmski, izložbeni program, ali i niz radionica i šetnji kroz grad. Neki od učesnika su Piter Sunde (suosnivač Pirate Bay), Bret Skot, Juan Luis Sanchez (eldiario.es), Nabeelah Shabbir (the Guardian), Renata Avila (Wikileaks), Srećko Horvat, Ma Yongfeng, Vasyl Cherepanyn (Kiev Biennale), Slawomir Sierakowski (Krityka Polityczna), Berardo Carboni (Teatro Valle), Emina Višnić (Pogon, Zagreb), Ivan Velisavljević, Raffaella Bolini (World Social Forum) i mnogi drugi. Za prateći umetnički program i radionice zaduženi su Ogino Knauss, INURA, Cambiamo Messina dal Basso, unMonastery, METASITU, Kuver, i drugi.

„U svetlu aktuelnih dešavanja u vezi sa dolaskom sve većeg broja izbeglica iz ratom zahvaćenih područja poseban programski akcenat biće upravo na ovoj temi – analizi stanja i prognozama posledica sa kojima će se tek suočiti tranzitne ili zemlje koje najčešće predstavljaju odredište za traženje azila“, navode organizatori.

Transeuropi se za ovu priliku priključio i Mikro Festival amaterskog filma, kao i organizacija Tačka komunikacije, koji su, u saradnji sa nekoliko partnera, za posetioce osmislili posebne gradske šetnje koje svojim temama istražuju urbanističke i društveno-istorijske okolnosti razvoja grada.

Festival se realizuje u partnerstvu sa kolektivom Ministarstvo prostora iz Beograda čiji članovi već nekoliko godina pokreću i promišljaju pitanja razvoja grada.

Svi programi su otvoreni za javnost i besplatni, a detalje i informacije o prijavljivaju zainteresovani mogu pronaći na www.transeuropafestival.eu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s