Film “Dolazimo kao prijatelji” na drugoj “Dokuviziji”

Druga projekcija u okviru projekta “Dokuvizija” održana je 23. septembra u Kulturnom centru Rex (Beograd). Tom prilikom publici je predstavljen dokumentarni film “Dolazimo kao prijatelji”. Kroz ovaj film prikazan je potpuno drugačiji pogled na savremeni Južni Sudan, efekte neokolonizacije i sve njene pošasti.

Radnja filma počinje kada dokumentarista, Hubert Sauper, sleti u Južni Sudan, rastrzan ratom, gde se vode borbe za nezavisnost od severnog suseda i brutalnog predsednika Omara al- Bašira. Predstavljeni su stavovi lokalnog stanovništva, mišljenja radnika Ujedinjenih nacija, starešine koji je protiv svoje volje prepisao 600 000 hektara komunalnog zemljišta, kao i finansijerima Sudanskog investicionog samita koji stavlja u fokus fantazije stranaca – otvoreno podmukao plan u cilju posedovanja Afrike, milom ili silom.

prijatelji_n

Hubert Sauper je čuven po filmovima koji pokreću kontroverzne teme zbog svojih eksplicitnih političkih sadržaja. “Dolazimo kao prijatelji” je osvojio nagrade na prošlogodišnjim festivalima “Sandens”, “Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu” i na “Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi”.

Projekat “Dokuvizija” predstavlja najnoviju produkciju dokumentarnih filmova čije su teme najaktuelniji problemi savremenog društva u svetu i našem regionu. Projekcije se istovremeno organizuju u Beogradu i u drugim partnerskim gradovima. Ovoga puta grad- domaćin je Skoplje i on će, nakon projekcije, ugostiti reditelja Huberta Saupera. Razgovor sa rediteljem prenesen je putem live stream-a u Beograd, Zagreb, Ljubljanu, Prizren i Podgoricu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s