Predstava osuđenika Okružnog zatvora u Domu omladine (Beograd)

U velikoj sali Doma omladine sedmog septembra je prvi put za širu javnost bila izvedena predstava “Zapisi iz ćelije broj 12″, u kojoj su uloge tumačili osuđenici iz Okružnog zatvora u Beogradu. Scenario, adaptaciju i režiju potpisuje profesorka književnosti i doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti Marina Kovačević. Predstava je svojevrsna adaptacija dela “Zapisi iz mrtvog doma” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. U realizaciji je kao koscenarista i glumac učestvovao i osuđenik Đorđe Vasiljević, dok su ostali glumci Uroš Milovanović, Milan Jovanović, Miloš Nedic, Dušan Aćin i Marko Špadijer.

zapisi-iz-celije-broj-12-premijera-predstava-dom-omladine-foto-dragan-kadic-1441669279-736075

Ideja predstave je da osuđenici kroz pozorišnu igru, konkretizujući problem iz uloge lakše sagledaju svet sa distance, da “isprobaju” drugačije postavke i da ispolje osećanja na drugačiji način.

Predstava je sublimacija ličnog istraživanja pojedinaca – aktera, ali i zajednički fokus ove pozorišne grupe oko jedne pojave i omogućava da se učesnici slobodno i kreativno izraze. Predstava je realizovana uz asistenciju državnih službenika pri Službi za tretman Okružnog zatvora, a od decembra prošle godine nekoliko puta je reprizirana u okviru matične ustanove. Nakon toga, usledila je višemesečna turneja po kazneno- popravnim ustanovama u Zabeli, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Valjevu.

Predstava je realizovana uz pomoć NVO Centar za rehabilitaciju imaginacijom i igra se u okviru projekta “Off teatar ponedeljkom”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s