Post War Raw

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim, koju čine Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić, predstavila je u Galeriji “Marko K. Gregović” u Petrovcu (Crna Gora) novi ciklus radova koji su paradigma stradanja i teme rata.

Na izložbi Post War Raw, koja je bila otvorena do 29. jula, predstavljen je ciklus slika i objekata kojim Dim Tim, kako navode, žele da jednostavnim likovnim sredstvima visoke estetske vrednosti, pomoću multiplikovanja unutrašnje strukture dela, napravi svojevrsni Memorijal ili Spomenik svim ratovima, odnosno onome što su oni neminovno doneli. Ideja je da ti radovi, značenjski antiratni, obeleže vreme koje je iza nas i budu opomena ljudima za ono sto bi moglo biti pred nama.

Aktuelizujući pitanje sećanja i uloge žrtve u kolektivnoj memoriji, kao jedne od kontroverznih tema čoveka XXI veka, projekat Post War ukazuje i na izvrtanje istorije prema potrebama korporativnih elita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U atmosferi potpune destabilizacije, ekonomske i političke fluktuacije, arogantnih/veštačkih načina za izazivanje rata i težnje velikih sila za dominacijom, kako navodi Dim tim, teško je na pravi način pozicionirati dešavanja u svetu danas. Upravo takva situacija izazvala je 2014. godine dosta polemike u vezi sa mišljenjem o uticaju i snazi lobija koji su usmeravali istoriju u poslednjih sto godina i diktirali tokove o kojima je sa pozicije nekoga ko živi u drugoj deceniji XXI veka teško govoriti, a da se u nečemu ne naruši istina. Jedina istina jeste da su ta previranja odnela mnoge živote.

http://www.seecult.org/vest/post-war-raw

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s