Garažni film!

Filmski program FreeDom Art festivala krajem avgusta u Pančevu biće posvećen srpskom garažnom filmu, koji će predstaviti autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić.

Publika će 25. i 26. avgusta videti njihova četiri nova garažna filma, koja su bila ranije ove godine i na programu 43. Festa u Beogradu – Okean Tamare Drakulić, Žigosana Saše Radojevića, Unutra Jelene Marković i Mirka Abrlića i Petlja Milutina Petrovića, koji će i nastupiti sa svojim garažnim bendom The Loop.

Garažni film je na programu FreeDom Art festivala jer je “iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze”, saopštili su organizatori, ističući značaj autorske slobode u filmskoj umetnosti o kojoj često, medjutim, odlučuju oni koji film finansiraju, a o njemu i umetnosti uopšte zapravo malo znaju.

Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom “filma o filmu” i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama.

Prvenstvena odlika tog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Važna odlika garažnog filma, čiji su naziv smislili Saša Radojević i Milutin Petrović, jeste i esejističnost.

freedom1

Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art festival organizuje i  In_Treш radionice, koje će od 24. do 26. avgusta u Domu omladine Pančeva voditi Saša Radojević i Jelena Marković.

Zainteresovani za učešće trebalo bi da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na imejl bioskopdomaomladine@yahoo.com do 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala 30. avgusta u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

http://www.seecult.org/vest/srpski-garazni-film

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s