DrimOn – treći festival nezavisne kulture

Festival nezavisne kulture DrimON održan je od 22. do 26. jula u Strugi, a intenzivnim interdisciplinarnim programom, koji se sastojao od izložbi, radionica, debata, koncerata, filmskih projekcija i performansa, podstaknut je dijalog o delovanju u kulturi i umetnosti.

Treće izdanje DrimON-a, koji organizuje Inicijativa za nezavisni kulturni aktivizam (INKA), protekao je u znaku slogana “Na mišiće” – slogana do kog se došlo na osnovu odsustva finansijske podrške nadležnih za taj festival i odsustvu sluha za artikulaciju pitanja i problema koji su važni za nezavisnu scenu uopšte.

DrimON nudi originalni koncept znanja o temama u kulturi i umetnosti koje nisu prisutne u standardnim obrazovnim i informativnim formama, predstavljajući nova ostvarenja na umetničkoj sceni, promovišući nezavisno filmsko, književno, pozorišno i muzičko stvaralaštvo, i podstičući kulturni aktivizam.

Festival je počeo u Centru za kulturu “Braća Miladinovići” otvaranjem izložbi Compressed Diversity Natalije Bašoske, Paris: 0 to 52200 lumens Nikole Matoskog i Viktor i ja Viktorije Poposke, te projekcijom filma The Hip Reality Overdrive Janeta Altiparmakova i koncertom PMG kolektiva.

Otvorene su i izložbe Gorana Dačeva, Gorana Menkova, Darka Aleksovskog i Darka Petruševa, Alme Idrizi, a u završnici su se predstavili David Vasilev Davo, kao i Vesna Dunimagloska video performansom “Water lilies”.

drimon-struga

Između ostalog, publika je imala priliku da vidi i predstavu Delirium Tremens Blagoje Risteskog Platnara, koju je režirao Igor Trpče, a održano je i nekoliko radionica (ready made, ples, tekstil…), promocija knjiga, razgovora i predavanja.

Festival DrimON obuhvata i sajam knjiga, na kojem učestvuju izdavačke kuće Ili-ili, Magor, Templum, Lakrima Literalis, kao i bazar umetničkih proizvoda.

U muzičkom programu učestvovali su DJ Aleksandar GavrovskiTome Kukuneš Rootboy i Klime Matoski Čima (omaž kultnom struškom klubu Subway), Telonauka Sovršena (koji su nastupali ponovo uživo posle dvadeset i tri godine pauze) te Bernays Propaganda.

zdruzinka.org

http://www.seecult.org/vest/nezavisna-kultura-na-misice

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s