„Uznemiravanje” u Magacinu!

U periodu od prvog do petog jula, Karkatag kolektiv predstavio je svoje nove radove među kojima i „Posle sigurnosti“, rad sa kojim su učestvovali na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i prostora.

U okviru izložbe „Uznemiravanje” koja će biti održana u Magacinu, u Ulici Kraljevića Marka 4 i 8 (Beograd), posetioci će imati priliku da vide i prošlogodišnji rad „Kovitlamo se ni iz čega, razbacujući zvezde kao prah” .

karkatag-01

Rad „Posle sigurnosti” otvara pitanje mogućih scenarija i različitih čitanja zadate situacije u kojoj se ignorišu sigurnosni i zaštitni protokoli. Različitim električnim alatima je omogućeno da rade autonomno, bez direktnog ljudskog uticaja. Priključeni su na zajednički kontrolni modul preko koga posetici mogu da kontrolišu količinu energije kojom se napaja ceo sistem i, samim tim, brzinu i intenzitet kretanja alata po podlozi.

Njime se Karkatag predstavio na Praškom kvadrijenalu u okviru nacionalne postavke „(Ne)moć – Odgovor(nost)” čija je kustoskinja Mia David. Celokupan nastup osvojio je Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga.

Rad „Kovitlamo se ni iz čega, razbacujući zvezde kao prah” mašina je koja je zamišljena kao senzorno iskustvo, u kojem okretanje i blicevi dovode do promene percepcije vremena, prostora i fizičke realnosti.

Umetnički kolektiv Karkatag, osnovan 2009. godine u Beogradu, bavi se interaktivnim i autonomnim instalacijama, mašinama i objektima.

Produkciju radova omogućili su organizatori nastupa Srbije na PQ (Muzej primenjene umetnosti Beograd, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, SCEN), Circus Biennale – Circus Charivari (Berlin), Udruženje Perionica i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s