Slučaj radnika u kulturi

Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije” (NKSS) оrganizovala je 29. juna u Magacinu (Beograd) performativni razgovor “Slučaj radnika u kulturi”, u okviru kojeg je troje učesnika, u formi distopijskog isleđivanja, javno odgovaralo na pitanja preuzeta iz profesionalnog psihološkog upitnika koji instrumentalizuje oslobađanje od devijantnog ponašanja – u ovom slučaju ponašanja radnika u kulturi.

slucaj-radnika-u-kulturi

“Cilj vašeg obelodanjivanja jeste da vam pomogne da se oslobodite devijantnih tajni i devijantnih sećanja koji utiču na vaš razvoj zdravog samopouzdanja i zdravog životnog stila. Važno je da budete maksimalno precizni i iskreni koliko god možete tako da možete da budete odgovorni za sve što iskrsne tokom lečenja. Informacija o ovom razotkrivanju može da se potvrdi kroz niz metoda koji uključuju ispitivanje poligrafom i/ili pletismografom, ukoliko vaš terapeut i radnik na slučaju procene neophodnim”.

Kada ste počeli sa takvim (sramnim) ponašanjem? Ko je još učestvovao u tome? Gde se to dešavalo? Šta ste mislili tokom tih aktivnosti? Kako ste uspeli da ne budete uhvaćeni za ta dela?¹

Na ta pitanja odgovarali su Aleksandar Gubaš, Mirjana Boba Stojadinović i “gost iznenađenja”, a javno isleđivanje vodio je Marko Pejović.

Nakon isleđivačkog postupka, publika je imala priliku da i sama zauzme poziciju onog koji isleđuje ili koga isleđuju.

Isleđivanje je realizovano kao deo dijaloške platforme “Sređivanje dvorišta” koju Asocijacija NKSS organizuje.

¹Originalan naziv dijagnostičkog instrumenta je “Sexual History Disclosure, Sexual Behavior Forms” (preuzeto iz Fisher, T. D. (ed) Handbook of Sexuality-Related Measures, New York, Routledge, 2010).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s