Аrhiviranje nezavisne kulture

Tribina „Arhiviranje nezavisne kulture” održana je 22. juna u Magacinu (Beograd), u organizaciji portala SEEcult.org, a u okviru projekta „Abeceda nezavisne kulture”. Govorilo se pravnom okviru i standardima za digitalizaciju i arhiviranje kulture, o iskustvima i problemima u dosadašnjim poduhvatima u tom polju, o potrebi očuvanja savremene kulture i umetnosti kao „žive” baštine, te posebno o poziciji nezavisne kulturne scene u odnosu na javni sektor i mogućnosti stvaranja participativnih arhiva zajednice kao alternative institucionalnim arhivima.

arhiviranje-kulture-abeceda_tribina

Govornici su bili Igor Knežević iz firme Digital Archiving Solutions, Ljubinka Gavran, bibliotekarka iz Studentskog kulturnog centra u Beogradu i osnivačica i rediteljka Teatra Mimart. Nakon toga, teoretičar umetnosti Stevan Vuković predstavio je projekat koji realizuje sa umetnikom Zoranom Todorovićem, a posvećen je protagonistima umetničkih avangardi prve polovine 20. veka i podrazumeva obradu obimne arhivske građe niza institucija kulture.

U razgovoru koji je moderirala Vesna Milosavljević (SEEcult.org), predstavljen je i rad Centra za dokumentovanje nezavisne kulture iz Zagreba. O situaciji u Hrvatskoj govorile su Miljenka Buljević (Kulturtreger) i Janja Sesar (Kurziv).

Cilj projekta „Abeceda nezavisne kulture” upravo je očuvanje i promovisanje rada organizacija u nezavisnom kulturnom sektoru u regionu kroz istraživanja, prikupljanje i prezentaciju sećanja aktera nezavisne kulture u obliku video intervjua i materijala proizvedenih njihovih radom. Projekat nastoji i da unapredi svest o potrebi očuvanja istorije organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni, zbog čega je serijom edukativnih radionica u Srbiji i Hrvatskoj uticao na jačanje njihovog kapaciteta za samodokumentovanje i samoarhiviranje produkcije.

Video intervjue realizovane u okviru „Abecede” moguće je pogledati na Vimeo kanalu Kulturpunkta i YouTube kanalu portala SEEcult.org.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s