Sloboda štampe u Jugoistočnoj Evropi

Kopenhagenški kriterijumi Evropske Unije ustanovljeni su 1993. godine i upućeni su državama Istočne i Jugoistočne Evrope kao pozivnicu da zauzmu kurs ka Evropi i prema članstvu: zemlja koja ne poštuje vladavinu prava, nezavisnost sudstva, jednaka prava za ljude bilo koje seksualne orijentacije ili slobodu štampe, ne bi trebalo da postane član.

Više od dvadeset godina kasnije situacija je drugačija. U državama kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska još postoje veliki nedostaci u vezi sa vladavinom prava i slobode medija. U zemljama Zapadnog Balkana, koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, stanje slobode medija je zabrinjavajuće: u Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini medijske kuće sa netransparentnom vlasničkom strukturom podržavaju one Vlade koje im obezbeđuju profit. Internet portali, ali i novinari, izloženi su napadima i pretnjama.

U utorak, 9.6.2015. u 17h u centrali Fondacija Hajnrih Bel, u Berlinu održana je manifestacija pod nazivom “(Nedostatak) Slobode štampe u Jugoistočnoj Evropi”. Novinari su izveštavali o medijskoj situaciji na Balkanu. Koja su to ograničenja medija? Da li postoji prepoznatljiv obrazac u represiji fundamentalnih sloboda? Kojim instumentom raspolaže EU za države članice kada je u pitanju očuvanje fundamentalnih sloboda?

Učesnici su bili: Leila Bičakčić (Centar za istraživačko novinarstvo CIN, Bosna i Hercegovina), Željko Ivanović (direktor dnevnog lista„Vijesti”, Crna Gora), Andris Kesteris (Generalni direktorat za susedstvo pregovore za proširenje, Brisel), Svetlana Lukić (urednica Peščanika http://www.pescanik.net, Srbija), Agron Bajrami (Koha Ditore, Kosovo), Adelina Marini (urednica http://www.euinside.eu, Bugarska), Sašo Ordanoski (Jugoistočnoevropski Univerzitet Skoplje, Makedonija) i Adelhajd Velfl (novinarka, Beč/Sarajevo).

Manifestaciju su organizovali fondacije Hajnrih Bel i Društva Jugoistočna Evropa (Südosteuropa-Gesellschaft)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s