Mesec dana Prištine

Festival Mesec dana Prištine u Beogradu otvoren je prvog juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, projekcijom kratkometražnog filma “Balkon” višestruko nagrađivane kosovske slikarke, scenaristkinje i režiserke Lendite Zekiraj. Manifestacija će trajati do 26. juna, a za to vreme biće održan čitav niz izložbi, projekcija filmova i koncerata mladih kosovskih umetnika.

mesec-pristine-u-beogradu

Devetog juna, u galeriji HUB 12, otvorene su izložbe umetnika sa Kosova kao što su Rron Qena, Agron Blakqori, Shpend Havolli i Tadi dhe Linda. Ovaj galerijski prostor je, takođe, ugostio i brojne pisce desetog juna kada se na tribini “O čemu pišu kod vas? Koliko poznajemo književnost i kulturu suseda” razgovaralo o književnim vezama između Srbije i Kosova. Za 18. jun najavljeno je otvaranje još jedne izložbe u okviru koje će se predstaviti Art Haxhijakupi, Dardan Zhegrova, HAVEIT, Artan Hajrullahu.

“Jadnici” je dugometražni film mladog kosovskog reditelja Genc Berishe. Projekcija će se održati u četvrtak 11. juna u 20 časova u velikoj sali Doma Omladine. Film govori o dve kosovske porodice čiji se članovi u čudnom spletu okolnosti suočavaju jedni sa drugima, otkrivajući i suočavajući pritom različite aspekte kosovske kulture i tradicije.

U sredu, 17. juna, u kulturnom centru REX, po prvi put u Beogradu održaće se koncert grupe “Gillespie” iz Prištine, sa početkom u 20 časova. “Gillespie” je underground rok bend osnovan 2005. godine, poznat po svom originalnom zvuku i uticaju na mnoge trenutno popularne bendove i muzičare na Kosovu.

U četvrtak, 25. juna, u CZKD-u, u 19 časova biće održana tribina “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u kulturi i umetnosti”, a učestvovaće umetnice i aktivistkinje iz Srbije i sa Kosova.

Za kraj festivala, Shpat Deda će održati koncert 26. juna u 20 časova, u kulturnom centru “Grad” Shpat Deda je poznati i nagrađivani muzičar, tekstopisac i pevač iz Prištine. Njegovu muziku kritičari opisuju kao ogoljenu, ličnu refleksiju na autorov vlastiti život. Shapt Deda peva o ljubavi, očaju, društvenoj situaciji i nadi u svom prepoznatljivom tonu koji spaja elemente popa, roka, fanka i džeza. U Beogradu nastupa prvi put, a na sceni mu se pridružuju poznati kosovski muzičari Nesim Maxhuni i Ilir Bajri.

Festival “Mesec dana Prištine u Beogradu” organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine. Program finansira EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013”. Ulaz je slobodan za sve dogadjaje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s