Gde odlaze stvari koje bacimo?

Nova izložba u Uličnoj galeriji u Beogradu, “Reciklaža igre” Ivana Kocića, biće otvorena 12. juna i sastoji se od asemblaža napravljenih od dečjih igračaka kojima autor nastavlja istraživanja u oblasti ženske figure, fokusirajući se na portret.

Ivan-Kocic-Ulicna-galerija-Reciklaza

Smatrajući da je današnji svet stvoren i vođen od ljudi koji preteruju u trošenju resursa svake vrste, kupovini stvari koje ne čine njihove živote suštinski bogatijim, već im je uglavnom predstavljeno da je tako, Kocić navodi i da smo svi, s vremena na vreme, nesposobni da se odupremo sveprisutnom pritisku potrošačkog društva i njegovih zakona.

Kocić postavlja u tom kontekstu pitanje: Gde odlaze sve stvari koje bacimo? Konkretno, gde su stvari koje smo voleli, napravili vezu sa njima, samo da bi ih na kraju bacili… Da li smo odrasli tako brzo da smo zaboravili sve naše, nekad tako važne, igračake? Da li smo zaboravili napore naših roditelja u pokušaju da nas iznenade njima, ili naše stalno dosađivanje za kupovinom istih?

Zato je odlučio, kako je naveo, da ih izvadi iz starih ormara i podruma, očistiti ih od prašine i opet se poigra njima.

“Asemblaži su napravljeni od igračaka i ostalih predmeta koje koristimo i sa kojima gradimo vezu, ali je prekidamo kada odlučimo da nam više nisu od koristi. Ja sam im našao novu funkciju. Istovremena promocija umetnosti i reciklaže je više nego respektabilna i značajna uloga. Kladim se da mnogi od nas sanjaju o takvoj poziciji u našem društvu. Ovi objekti su uspeli to da ostvare”, naveo je Kocić, koji je rođen 1982. u Trsteniku, a završio je studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miroslava Lazovića, kao student generacije za 2006.

Imao je nekoliko samostalnih i učestvovao na više od 30 grupnih izložbi. Takođe, izveo je veći broj murala fresaka i mozaika. Od 2008. godine član je ULUS-a, a od 2011. i ULUPUDS-a, a živi i stvara u Beogradu.

http://www.seecult.org/vest/reciklaza-igre

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s