Krokodil, ponovo u Beogradu!

Novo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom “Centers of Periphery” (Središta periferije) održaće se u petak i subotu 12. i 13. juna, kao i prethodnih godina, na prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 na Dedinju.Screen Shot 2015-06-05 at 15.07.40

Ove godine festival Krokodil ispituje odnos centra i margine: u fizičkom smislu, ali jednako tako i u poetičkom, a ništa manje i u političkom. Eksperiment, provokacija, kritičko preispitivanje stvarnosti, sve su to elementi svesno perifernog pozicioniranja u književnosti, javnosti i društvu uopšte ali i onoga što nazivamo “radom na malom prostoru”. Autori poput Dubravke Ugrešić, Lazara Stojanovića, Andreja Nikolaidisa, Filipa Davida ili Aleka Popova, samo su neka od imena koja će se pred beogradskom publikom predstaviti na ovogodišnjem Krokodilu. Uz njih naći će se i nešto mlađi pisci i pesnici – poput Marka Pogačara, Dragane Mladenović, Marka Tomaša i Bojana Babića – koji hrabro i beskompromisno dovode u pitanje brojne ustanovljene društvene tabue, izazivaju politički ili društveni mainstream i često plivaju protiv struje ne strahujući od mogućih direktnih negativnih posledica po lični integritet i društveni status. Lista autora se tu ne isrcpljuje, već obuhvata i one pisce čija će prva dela biti predstavljena na ovogodišnjem Krokodilu, poput Branka Rosića i Migela Rodrigesa Andreua.

Ove godine se publika u okviru festivala može upoznati i sa literaturama perifernih delova evropskog kontinenta. Zahvaljujuć saradnji s istaknutim švedskim književnim festivalom LITFEST, Krokodil će ugostiti i nekoliko interesantnih švedskih autora, poput Pernile Berglund i Mikea Berglunda, a među njima i čuvenog Stiva Sem-Sandberga, autora romana “Ubogi u Lođu” koji je proglašen za najbolju knjigu u Švedskoj 2009. godine i preveden na preko trideset jezika.

Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori TV-emisija “Ciklotron” i “Marka Žvaka” zaduženi su za vizuelna i performativna intermeca između nastupa autora. Javna čitanja smenjivaće se sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni koje je Krokodil kao tradiciju ustanovio pre dve godine.

Posebnu draž festivala predstavlja serija dinamičnih debata, nova programska celina, koja će se održati na engleskom jeziku u subotu 13. juna s početkom u 11h u foajeu Muzeja istorije Jugoslavije. Debate pokrivaju tri teme: odnos centra i periferije, pitanje svrsishodnosti književne i umetničke provokacije i raspravu o neophodnosti književnosti o holokaustu danas.

Petoro voditelja koji predstavljaju različite segmente programa još jedna su novina za ovu godinu. Pored dosad poznatih voditelja Krokodilovih večeri, Ivana Bevca, Krune Lokotara i Mime Simić, iz Švedske dolazi Litfestov voditelj – Per Bergstrem dok će Vladimir Arsenić, poznati književni kritičar, moderirati jednu od debata u okviru debatnog programa.

http://www.krokodil.rs/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s