Festival “Mirëdita, dobar dan!”

Festival “Mirëdita, dobar dan!”, inspirisan stvaralaštvom i ličnošću Bekima Fehmiua, velikog beogradskog, kosovskog, albanskog, jugoslovenskog i svetskog glumca, održava se drugi put u Beogradu od 4. do 8. juna, kao još jedan vid predstavljanja kulturne i društvene scene Kosova beogradskoj javnosti i doprinos unapređenju saradnje.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa kosovskim pozorištem, filmom, muzikom, likovnim i književnim stvaralaštvom, a predviđene su i javne debate posvećene kritičkom preispitivanju odnosa Srbije i Kosova sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i perspektiva saradnje.

Screen Shot 2015-06-05 at 15.09.49

Festival je počeo 4. juna u Domu sindikata nagrađivanim filmom Tri prizora i vešanje Ise Ćosje (Qosja), u kojem igra i Mirjana Karanović.

Uoči projekcije, organizovane u saradnji sa festivalom Slobodna zona, publici bi, kako je najavljeno, trebalo da se obrate i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, predstavnici organizatora i Ministarstva kulture Kosova.

Za 5. jun u Domu omladine najavljena je diskusija Dekonstrukcija zajedničke prošlosti: Nestale osobe i normalizacija, a potom se program ponovo fokusira na kulturu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će, u saradnji s festivalom Krokodil, biti predstavljene književne spone nastale u poslednjih nekoliko godina.

Udruženje Krokodil, u saradnji sa organizacijom Qendra Multimedia iz Prištine, podsticalo je književne i kulturne komunikacije autora mlađe i srednje generacije, posebno u okviru zajedničkog projekta “Neighbors 2014”. Kroz čitanje i dinamičan razgovor predstaviće se četvoro pisaca koji su učestvovali u rezidencijalnim programima u okviru tog projekta – Tomislav MarkovićErvina HaliliBojan Krivokapić i Arbër Selmani.

Za 6. jun u CZKD-u najavljena je predstava za decu Cirkus (Samuil Yakovlevicha Marshak, režija Melihate Qena), dok će u Ustanovi kulture Vuk Karadžić biti izvedena predstava Narodnog pozorišta Kosova Shopping and Fucking, u režiji Fatosa Berishe.

Prethodno će u Kući ljudskih prava biti otvorena izložba “Ja sam”, na kojoj učestvuju umetnice Burbuqe BerishaZake PrelvukajArlinda HajrullahuMjellma Goranci FirziBlerta Surroi Eliza Hoxha.

Pretposlednji dan festivala rezervisan je za kratke filmove koji će biti prikazani u Impakt habu – “Silence” (Bekim Guri), “Kolona” (Ujkan Hysaj), “If We Can Do It We Will Do It” (Genc Berisha) i “There Is Light Inside” (Rea Surroi i Dardan Selimaj).

U završnici festivalskog programa u DOB-u će biti održana promocija knjige Vetona Suroija “Milijarder”, u izdanju Samizdata na srpskom, a u Medija centru biće održan razgovor o saradnji Srbije i Kosova u oblasti kulture i njenoj vidljivosti u medijima, organizovan sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” zasnovan je na ideji iniciranja susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima bi se stvorila tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje dva društva, u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Srbije i Kosova.

Inspiracija za pokretanje tog festivala je Bekim Fehmiu, kao simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima, koji je u autobiografiji “Blistavo i strašno” rekao, između ostalog, i da su intelektualna i moralna snaga srpske i albanske kulture u pronalaženju razumnog i demokratskog načina izlaska iz sadašnjeg stanja neophodni kako mržnja ne bi prevladala i odvela sve u nepredvidljive katastrofe.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” trebalo bi u septembru da bude nastavljen u Prištini filmskom nedeljom posvećenom Bekimu Fehmiuu i promocijom njegove knjige “Blistavo i strašno” u prevodu na albanski.

http://www.seecult.org/node/153914

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s