Roj Anderson i Želimir Žilnik dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka”

Švedski reditelj Roj Anderson i filmski autor iz Srbije Želimir Žilnik, koji već decenijama prestavlja svojevrsni sinonim za angažovanu, alterantivnu i nezavisnu filmsku umetnost, ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade “Aleksandar Lifka” koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

7172_n

Žilnik je 2010. godine dobio i nagradu Underground Spirit na ovom filmskom festivalu, a dobitnik je i niza drugih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatni medved koji je dobio za prvi igrani film “Rani radovi” (1969). Između ostalog, dobitnik je i nagrade za životno delo na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, nagrade Fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet 2010. i nagrade Fonda “Mića Popović”.

Što se tiče Roja Andersona, on je jedan od najpoznatijih švedskih reditelja. Godine 2014. je osvojio Zlatnog lava 71. filmskog festivala u Veneciji 2014. godine filmom “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”. Veliki uspeh ostvario je i filmom “Pesme sa drugog sprata” koji je 2000. godine nagrađen u Kanu.

Nagrada „Aleksandar Lifka“ je ustanovljena na Palićkom festivalu od 2000. godine i dodeljuje se velikanima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

U čast laureata, Palićki festival tradicionalno priređuje omaž program njihovih filmova.

Nagrada je nazvana imenom Aleksandra Lifke, začetnika kinematografije na ovim prostorima i jedne od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini 20. veka.

http://www.palicfilmfestival.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s