Festival “Željezara” po drugi put u Sisku

Festival Željezara održava se u Sisku od prvog do sedmog juna. Obuhvata različita predavanja, radionice, debate, izložbe, studije, savetovanja i umetničke akcije, a naglasak je na participativnoj prirodi kulture i umetnosti i zajedničkom radu u cilju opšteg dobra.

“Zajednički (g)rad”, kao slogan drugog izdanja Željezare, iščitava se kao “zajednički rad za zajednički grad”, sumirajući ovogodišnji umetnički i aktivistički program koji podrazumeva snažno učešće građana Siska i saradnju sa različitim udruženjima i institucijama.

492_n

Program festivala Željezara se održava najvećim delom u industrijskoj zoni nekadašnje fabrike – Institutu Željezara, naselju Caprag i okolnim javnim prostorima. Prema rečima Marijana Crtalića, umetničkog direktora Željezare, festivalski prioriteti su kulturna revitalizacija grada i srećniji život građana do čega se želi doći tako da se pojedinci i članovi različitih udruženja nauče da organizuju i deluju sami, nezavisno od vladajućih struktura i njihove milosti.

Cilj programa, kako su naveli organizatori, jeste preispitivanje uloge i mogućnosti kulture, umetnosti i kreativnosti u planiranju razvoja zajednice grada Siska, te realizovanje njenog održivog razvoja kroz kulturne procese participacije i saradnje.

Program je počeo u Institutu Željezara predavanjem “Transmodernost” na kome je Irena Ateljević, stručnjak za održivi razvoj, objasnila viziju prema kojoj celo čovečanstvo postaje svesno međusobne povezanosti, uključujući i ekosisteme biljaka i životinja.

Festival Željezara održan je prvi put 2014. godine, a Crtalić je dobio ideju za kulturnu revitalizaciju Siska još 2007, u sklopu svog projekta “Nevidljivi Sisak”.

Festival je organizovan uz podršku Grada Siska i Ministarstva kulture Hrvatske, te uz pomoć preduzetničkog inkubatora PISAK, kompanija Aplied Ceramics, Sisak stan, ABS, Autopromet Sisak i građana Siska.

https://www.facebook.com/festivalzeljezara?fref=ts

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s