Premijera predstave “Afanisis ili o presvlačenju”

Nova predstava grupe Hajde da… “Afanisis ili o presvlačenju” bavi se subverzivnim karakterom transvestitizma, stavljajući pojavu presvlačenja u politički i partijski kontekst. Predstava će premijerno biti izvedena 5. juna u Kulturnom centru Rex (Beogradu).

Predstava je hibrid dramskog, plesnog, fizičkog i dokumentarnog teatra, a u određenim delovima omogućava interakciju sa publikom. Prema navodima autora koncepta Marka Pejovića, ako pođemo od premise koja se može sresti u teorijama roda (Batler, 1988) da rod predstavlja niz instrukcija koje pratimo, za njih se vezujemo, doživljavamo ih kao sopstvene odrednice, te ih stalno uvežbavamo, onda ima smisla da se rod i odigrava, izvodi na sceni.

AFANISIS_hajde_da

Predstava “Afanisis” upravo ukazuje na pobunjenički karakter transvestitizma, ali pojavu presvlačenja postavlja u politički i partijski kontekst. Dok transvestitizam posmatra kao subverzivan, na političko presvlačenje (politički vestitizam) ukazuje kao na praksu čija je funkcija da do promena nikada ne dođe.

Koreografiju i kostim za predstavu osmislio je Boris Čakširan, a autor muzike je Vladimir Pejković. U predstavi igraju Jana MilenkovićMarijana KrakerNatascha SchmelzPredrag KoturStojan Simić i Boris Čakširan.

Plesni pedagozi su Jovana Rakić i Bojana Mišić, scenski govor potpisuju Jelena Stojiljković i Milica Ponjavić, a tehničku podršku pružili su Jugoslav HadžićBojan Palikuća i Marko Milinković.

http://www.seecult.org/vest/afanisis-ili-o-presvlacenju

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s