Lice i naličje Kaninganskog mosta u Džakarti

Izložba fotografija “Kamar” autorke Sanje Knežević Jovanović otvorena je u četvrtak, 7. maja u galeriji Artgtet (Beograd), a trajaće sve do subote, 30. maja.

Fotografije prikazuju skriveni svet Kuninganskog mosta u Džakarti. Pripadnici ovog sveta transformisali su unutrašnjost mosta u niz malih soba od kojih su napravili svoj dom do kojeg se može doći samo uz pomoć merdevina. Slike prate njihov svakodnevni život u ovim teškim i neobičnim okolnostima – izgradnju soba, partiju šaha ili fudbala, kratak predah, tuširanje… Oni, takođe, rade za grad kao baštovani, drvoseče ili čistači ulica, od ranog jutra do kasnog popodneva, a za uzvat dobijaju 70 hiljada rupija mesečno (što iznosi svega oko šest dolara) i “smeštaj” unutar mosta.

standard_635663185288066250

Glavni deo izložbe predstavljaju portreti, u krupnom planu i intenzivnih boja.

Sanja Knežević Jovanović rođena je 1984. godine u Beogradu. Fotografijom je počela da se bavi u srednjoj Grafičkoj školi, a diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Branimira Karanovića. Bavi se dokumentarnom fotografijom, a u centru njenog rada je svakodnevni život običnog čoveka, najčešće sa margina društva, nastanjen na neobičnim i neistraženim mestima. Saradnica je srpskog izdanja časopisa National Geographic i dobitnica mnogobrojnih nagrada. Poslednje dve i po godine provela je u Džakarti, gde je 2013. godine održala samostalnu izložbu. Svoje fotografije je, između ostalog, izlagala i u okviru drugog uličnog festivala aktivizma Vreva u organizaciji platforme Liceulice.

http://www.kcb.org.rs/OProgramima/Likovniprogram/LikovniNajave/tabid/1086/AnnID/3174/language/sr-Latn-CS/Default.aspx

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s